18 mai 2021 | 07:02

Cel mai recent argument pentru vaccinare: varianta indiană face ravagii printre cei care au evitat imunizarea

ACTUALITATE
Cel mai recent argument pentru vaccinare: varianta indiană face ravagii printre cei care au evitat imunizarea

La fel ca în România, Marea Britanie a relaxat majoritatea restricțiilor din timpul pandemiei. Din păcate, faptul că foarte mulți au refuzat să se vaccineze continuă să faciliteze o creștere a numărului de cazuri depistate cu tulpina indiană de Covid-19.

Numărul cazurilor de Covid-19 cu „varianta indiană” a coronavirusului confirmate în Marea Britanie a ajuns la 2.323, iar această variantă a devenit deja dominantă în oraşele Bolton şi Blackburn with Darwen, ambele în nord-vestul Angliei, unde au fost confirmate 483 de cazuri, a declarat luni ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, relatează Reuters, Xinhua și Agerpres.

Până la această oră, conform datelor preliminare analizate în Marea Britanie, concluzia este una simplă. Cercetătorii sunt de părere că actualele vaccinuri anti-Covid-19 protejează cel puţin vârstnicii în faţa variantei indiene a coronavirusului SARS-CoV-2. Este important de reținut că foarte mulți britanici sunt imunizați cu AstraZeneca, pe lângă Pfizer sau Moderna, fiind totuși imuni la tulpina indiană. Din păcate, majoritatea persoanelor spitalizate după ce s-au infectat cu această variantă nu erau vaccinate, a adăugat Hancock, într-o intervenţie în Parlament.

Oficialul britanic a spus cât se poate de clar că majoritatea celor infectați, care au ajuns să aibă nevoie și de spitalizare, 19 în Bolton, sunt în proporție majoritară nevaccinați, deși erau eligibili pentru imunizare și ar fi putut să fie deja imunizați.

„Deşi nu avem tabloul complet asupra efectului vaccinului (asupra variantei indiene), datele preliminare de laborator ale Universităţii Oxford, coroborate cu cele de la Spitalul Bolton şi cu datele iniţiale din India, arată că vaccinurile sunt eficiente împotriva acestei variante”, dar virusul se poate „răspândi precum focul” în rândul celor nevaccinaţi, a subliniat oficialul britanic.

Ca referință, varianta indiană B.1.617 grupează trei sub-variante distincte (B.1.617.1, B.1.617.2 şi B.1.617.3), cu unele mutaţii comune şi altele diferite, B.1.617.2 fiind cea care se răspândeşte în Marea Britanie. Principalul responsabil sanitar al guvernului de la Londra, Chris Whitty, a avertizat vineri că această variantă este şi mai transmisibilă decât varianta britanică a coronavirusului (B.1.1.7 – varianta Kent) şi, în timp, ea va deveni dominantă, la fel cum s-a întâmplat cu varianta britanică, conform Hotnews.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele