O importantă bancă din România pune tunurile pe angajați: concedieri în masă

de: Mădălina Bahrim
03 12. 2021

Au apus vremurile în care sectorul bancar funcționa ca un adevărat magnet pe piața muncii, înglobând anual mii și mii de absolvenți. Angajările în acest domeniu par să-și fi atins limita, pe măsură ce băncile aplică o puternică strategie de digitalizare.

Numeroase bănci din România au demarat deja proceduri ample de digitalizare. Se renunță masiv la casierii, iar roboții sunt la mare căutare. Oamenii sunt îndemnați să folosească tot mai mult platformele digitale pentru aproape orice operațiuni, iar în acest context mulți dintre angajații băncilor nu-și mai justifică fotoliile ocupate.

Așa se face că UniCredit, una dintre cele mai puternice prezențe bancare de pe piața de profil din țara noastră, intenţionează să elimine, la nivel de Grup, aproximativ 3.000 de locuri de muncă prin plecări voluntare, în conformitate cu un nou plan strategic pe care banca urmează să îl prezinte în data de 9 decembrie. Italia urmează să fie una dintre piețele pe care Grupul activează, ce va fi puternic afectată de noua decizie.

Reuters dezvăluie această informație și mai notează faptul că majoritatea locurilor de muncă ce vor fi eliminate vor afecta reţeaua de centre corporate a UniCredit, unde banca italiană vrea să reducă birocraţia.

Mii de joburi în pericol

Deși se vehiculează cifra de 3.000 de posturi, sursele celor de la Reuters vorbesc despre faptul că aceasta nu este bătută în cuie, urmând a se purta negocieri cu toate părțile implicate în proces.

Dacă rămâne, totuși, în picioare varianta cu 3.000 de posturi. De notat este faptul că banca avea 87.100 de angajaţi la finele lunii septembrie, practic, în noul plan, vorbim despre 3,4% din forţa de muncă totală a UniCredit.

În țara noastră, Grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.

Noua strategie aplicată de UniCredit nu este necunoscută sectorului bancar european al anului 2021. Specialiștii în domeniu avertizează deja cu privire la faptul că tinerii ar trebui să se reorienteze în carieră, deoarece domeniul bancar nu mai are capacitatea de a îngloba un volum foarte mare de forță de muncă și există riscul de a studia într-un domeniu care nu mai are mare căutare pe piața muncii a viitorului.