Criza forței de muncă din România, mai gravă ca niciodată: cum acoperim 500.000 de joburi disponibile

Criza forței de muncă din România, mai gravă ca niciodată: cum acoperim 500.000 de joburi disponibile

Cu aproximativ jumătate de milion de locuri de muncă în România și o cerere de joburi care nu se apropie de jumătatea acelei valori, țara noastră trece printr-o perioadă foarte dificilă. Așa au ajuns mii de angajați din Asia pe posturi destinate autohtonilor.

La momentul de față, România se confruntă cu cea mai mare criză a forței de muncă din ultimii anii. Problema la ora actuală nu mai ține însă atât de mult de joburi sau salarii, cât de pretențiilor românilor care preferă stea în șomaj și, implicit, să-și cedeze locul de muncă unui nepalez, indian, chinez, vietnamez. Este suficient să te uiți pe șantierele țării și mii de asiatici au ajuns să activeze în construcții.

Muncitorii asiatici, cât se poate de eficienți

În mod regretabil pentru țara noastră, patronii care interacționează cu muncitori străini au ajuns convinși că aceștia din urmă sunt mai harnici, mai disciplinați și mai puțin pretențioși decât românii, se arată într-un reportaj Prima TV.

Un exemplu al noii realității din România este Nadal. Are 26 de ani și este din India. A venit de doi ani în România și lucrează pe un șantier din Ploiești. Ca referință, în Prahova sunt vreo 600 de muncitori asiatici, momentan. Nadal este mulțumit de condițiile de muncă din țara noastră și, mai ales, este încântat că primește cazare, masă și transport gratuit din partea angajatorului, astfel, salariul de 800 de dolari pleacă la familie, în străinătate. Pe același șantier cu Nadal activează nu mai puțin de 100 de cetățeni nepalezi și indieni la realizarea unui cartier rezidențial. Angajatorul este mulțumit de rezultate.

Dacă ai o curiozitatea vizavi de lucrul cu asiatici, trebuie să știi că angajatorul trebuie să-i găsească, iar apoi să ceară eliberarea avizului de muncă de la Serviciul pentru Imigrări. Avizele sunt limitate, deci riști ca momentan să nu ai noroc. Pe de altă parte, însă, autoritățile române vor să majoreze numărul avizelor până la 100.000 pentru lucrătorii din străinătate.

Citește și: