Nu ai fi crezut asta, dar de acasă lucrăm mai bine
Până nu demult, organizațiile nu își punea problema ca angajații lor să lucreze de acasă, în mod regulat. Ei credeau că acest mod nu poate fi productiv.
eToro a făcut un studiu prin care a analizat impactul pe care îl are munca de acasă asupra angajatorilor și a angajaților. Pandemia a schimbat modul în care lucrăm. Datorită ei procentajul celor care lucrează exclusiv de acasă s-a mărit. Astfel, s-a ajuns la o medie estimată de 34% în Europa și 35% în SUA. Asta a creat dificultăți pentru multe companii.
Cum s-a adaptat România în ceea ce privește munca la distanță?
România s-a confruntat cu mari probleme privind organizarea muncii și școlii la distanță, pe timpul pandemiei. Un studiu recent arată că angajații sunt mai eficienți când lucră de acasă. Aceștia au mai mult timp să lucreze din cauză că nu mai există partea de socializare cu colegii de muncă.
Conform analizelor, angajații care au lucrat de acasă au câștigat 1,4 zile de muncă în plus, în fiecare lună. Aceștia spun că se pot concentra mai bine, deoarece nu are cine să îi distragă. De asemenea, un factor câștigat de către angajați este lipsa navetei. Timpul petrecut cu deplasarea la serviciu și înapoi este în avantajul lor.
Prin urmare, multe companii își pun problema să continue cu acest mod de lucru. Potrivit unui sondaj realizat cu 400 de lideri IT, aceștia se declară entuziasmați de un loc de muncă hibrid. Acest mod de lucru vine cu provocările lui. Una dintre ele este conectarea simultană a tuturor celor implicați în procesul de muncă. Cele mai importante aplicații folosite de aceștia sunt Microsoft 365, Google Workspace și Zoom. Principalul instrument pe care s-au bazat companiile în ultimul an sunt videoconferințele.
La începutul acestei săptămâni, Zoom Video Technologies a raportat un profit de 1,36 dolari pe acțiune la venituri de 1,02 miliarde de dolari. Este prima dată în istoria companiei când veniturile unui singur trimestru au fost peste un miliard.
Alte elemente pe care se bazează organizațiile include infrastructura Cloud – Microsoft Azure, Amazon Web Services, Google Cloud, suitele Office cum sunt Office 365, G Suite sau Dropbox Paper.
Având în vedere faptul că pandemia nu a trecut, corporațiile vor trebui să continue cu acest mod de muncă. Ei văd în asta costuri imobiliare reduse. Angajații sunt avantajați de o calitate a vieții mai bună prin faptul că nu mai trebuie să se deplaseze la muncă. Timpul câștigat pot să îl exploateze în interes propriu.