Noua bancnotă de 50 de lire sterline din Marea Britanie îl sărbătorește pe Alan Turing
Banca Angliei a dezvăluit designul noii bancnote din Marea Britanie de 50 de lire sterline, cu informaticianul Alan Turing. Turing a fost selectat să apară pe bancnotă în iulie 2019, ca recunoaștere a muncii sale inovatoare în matematică și informatică, precum și rolul său în spargerea codului Enigma folosit de Germania în cel de-al Doilea Război Mondial.
Bancnota va intra în circulație începând cu 23 iunie anul acesta și încorporează o serie de modele legate de viața și moștenirea lui Turing. Acestea includ desene tehnice pentru bombe, un dispozitiv de decriptare utilizat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și un șir de benzi de marcare cu ziua de naștere a lui Turing redată în binar (23 iunie 1912). De asemenea, și o folie de securitate verde și aurie asemănătoare unui microcip și un tabel și formule matematice preluate dintr-una dintre cele mai faimoase lucrări ale lui Turing.
Pe lângă realizările sale științifice, Turing a fost, de asemenea, selectat să apară pe bancnotă ca recunoaștere a persecuției sale de către guvernul britanic pentru homosexualitate.
Turing s-a declarat în mod deschis gay printre prieteni, dar în 1952 a fost arestat și acuzat de „indecență gravă” pentru acte homosexuale, care au fost ilegale în Anglia și Țara Galilor până în 1967. În ciuda modificărilor aduse legii, urmărirea penală a actelor de același sex a continuat în Marea Britanie pentru zeci de ani după aceea.
Turing nu a negat acuzațiile și a fost condamnat la castrare chimică. El a scris într-o scrisoare înainte de a fi acuzat: „Fără îndoială, voi ieși un om diferit, dar pe care nu l-am aflat”. A murit doi ani mai târziu, la vârsta de 41 de ani, după ce a mâncat un măr cu cianură. Istoricii nu știu dacă a fost sinucidere sau accident prin otrăvire.
Turing a fost selectat să apară pe bancnotă în iulie 2019
Turing și zeci de mii de alți bărbați condamnați pentru aceleași infracțiuni au fost grațiați postum din 2017, în urma unei campanii de 10 ani condusă de fostul deputat John Leech. Leech a spus că tratamentul lui Turing a fost o „jenă națională și un exemplu de societate în cea mai gravă situație”, și că alegerea acestuia să apară pe bancnota de 50 GBP ar aduce cel puțin viața și operele sale în atenția publicului.
„Este aproape imposibil să exprimăm în cuvinte diferența pe care Alan Turing a făcut-o societății, dar poate cel mai intens exemplu este că se estimează că opera sa a scurtat războiul cu patru ani și a salvat 21 de milioane de vieți”, a spus Leech în 2018. „Plasarea lui Turing pe bancnota de 50 de lire sterline ar contribui cel puțin la recunoașterea contribuției sale fără precedent la societate și știință. Dar, mai important, va servi ca un memento clar și dureros despre ceea ce am pierdut și despre ce vom pierde din nou dacă vom permite vreodată să câștige acest tip de ideologie urâtă”, a adăugat el.
Într-un interviu acordat BBC News, nepotul lui Turing, Sir Dermot Turing, a spus că mai sunt multe lucruri de făcut pentru a onora cu adevărat moștenirea lui Turing.
„Cred că Alan Turing ar fi vrut să ne gândim la lucruri cum ar fi subreprezentarea femeilor în materiile științifice, dar și subreprezentarea copiilor negri și a minorităților etnice și de ce nu li se oferă oportunitățile pe care ar trebui să le aibă”.