Se schimbă banii: o importantă persoană de culoare ajunge pe bancnota de 20 de dolari

Se schimbă banii: o importantă persoană de culoare ajunge pe bancnota de 20 de dolari

Un lucru este sigur, când vine vorba de formatul dolarilor americani, aceștia nu au suferit nicio schimbare în ultima sută de ani, dacă nu mai mult.

Încă de pe vremea administrației lui Barrack Obama, s-a vehiculat posibilitatea includerii lui Harriet Tubman pe bancnota de 20 de dolari. În mod previzibil, Donald Trump a înghețat inițiativa, iar sub administrația lui Joe Biden a ajuns din nou în lumina reflectoarelor, conform unui anunț recent.

Administrația lui Biden va relansa proiectul emblematic de a pune portretul activistei de culoare anti-sclavie Harriet Tubman pe bancnotele de 20 de dolari, abandonat de administrația lui Donald Trump, a anunțat luni Casa Albă, relatează AFP. „Trezoreria ia măsuri pentru a relansa eforturile pentru a o pune pe Harriet Tubman pe noile bancnote de 20 de dolari”, a declarat purtătoarea de cuvânt al președinției, Jen Psaki.

„Este important ca bancnotele noastre, banii noștri (…) să reflecte istoria și diversitatea țării noastre, iar imaginea lui Harriet Tubman pe bancnota de 20 de dolari le reflectă în mod clar”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Dacă nu era evident deja, aceasta va fi prima persoană de culoare a cărei fizionomie va fi reprodusă pe bani americani, bancnote sau monezi. În contextul tensiunilor rasiale din SUA din ultimul an, readucerea în actualitate a acestui proiect va avea consecințe pozitive asupra relațiilor cu membrii mișcării Black Lives Matter.

Ca referință, Harriet Tubman (1822-1913) a evadat din sclavie și a ajutat zeci de sclavi să fugă în nordul Statelor Unite și Canada înainte și în timpul Războiului Civil, înainte de a se alătura luptei pentru dreptul la vot al femeilor. Lupta sa, în cadrul rețelei secrete de evadare „Underground railroad”, a fost subiectul unui lungmetraj în 2019, al cărui trailer îl poți vedea mai jos. Ea urma să-l înlocuiască în 2020 pe președintele populist Andrew Jackson (1767-1845), o figură foarte controversată, dar admirată de Donald Trump.