Noua ”armă” într-un eventual război: cum se transformă acești soldați datorită realității augmentate

de: Ciprian Ioana
01 04. 2021

Războaiele moderne nu mai sunt despre arme și lupte pe front, ci despre tehnologie. Iar armata americană demonstrează acest lucru.

Microsoft a mizat mult pe realitatea augmentată. A investit masiv în această zonă și iată că beneficiile încep să apară inclusiv din zona militară. Armata SUA tocmai ce a acordat un contract pe 10 ani companiei fondate de Bill Gates pentru a le livra soldaților căşti HoloLens de realitate augmentată.

Iar valoarea contractului e uriașă.

Soldații americani, dotați cu căști cu realitate augmentată

Pe parcursul celor 10 ani de contract, gigantul american trebuie producă 120.000 de căşti pentru armata americană. Va primi, în schimb, 21,88 de miliarde de dolari. Microsoft s-a angajat să modifice căştile, conform cerinţelor armatei, astfel încât acestea să fie folosite de soldaţi.

Armata SUA vrea ca viitoarele căşti să fie compatibile cu propriul design, numit Integrated Visual Augmentation System. Căştile cu sistemul IVAS ar trebui, conform celor de la Microsoft, să ofere funcţii de partajare a informaţiilor şi să ajute în luarea deciziilor într-o largă serie de scenarii.

Noul contract vine după ce, în 2018, Microsoft a câştigat un contract pe doi ani, în valoare de 480 de milioane de dolari, care viza aceeaşi tehnologie de realitate augmentată. În ciuda numeroşilor critici, care nu văd cu ochi buni implementării acestei tehnologii în scopuri militare, Microsoft a continuat de-a lungul ultimilor ani să aplice şi să câştige contracte foarte mari cu armata americană.

E clar că noile tehnologii încep să-și facă loc în tehnica militară. Și marile companii au făcut deja progrese în acest sens. Pe lângă Microsoft, și Apple investește masiv în această zonă. Vrea să-și transforme utilizatorii, la propriu, în roboți datorită realității augmentate.

Ar putea dura mai puțin de un deceniu până când Apple va veni cu un dispozitiv care se poate dovedi revoluționar. E vorba de lentile de contact inteligente, cu realitate augmentată.

E vorba, de fapt, de computere extrem de inteligente și sofisticate. Ce le diferențiază de ce este azi pe piață? E simplu: sunt invizibile.