Noi amenințări și tensiuni între Rusia și SUA: de data asta e vorba despre tehnologie

de: Mădălina Bahrim
23 12. 2021

Americanii sunt tot mai îngroziți la ideea că președintele rus, Vladimir Putin, va invada Ucraina. Pentru a preveni un astfel de scenariu, SUA lansează noi amenințări la adresa rușilor.

Invadarea Ucrainei ar putea declanșa tensiuni fără precedent între NATO și Rusia. Acest scenariu nu e de dorit, deoarece consecințele politice și militare pot fi dintre cele mai grave. Tocmai pentru a se asigura, în măsura posibilităților, că rușii nu vor face acest pas, Administrația SUA tocmai a transmis o nouă serie de amenințări la adresa rușilor.

Tehnologia, implicată în conflictul celor două superputeri

De data aceasta, americanii speră să-l tempereze pe Vladimir Putin amenințându-l că vor fi blocate exporturile către Rusia, în privința smartphone-urilor, pieselor de avioane și automobile. Pe piața de smartphone din SUA domină nume grele, precum Apple, Samsung și Huawei. O măsură dură luată de americani ar putea prăbuși acest sector în Rusia.

SUA plănuiesc să blocheze aceste exporturi către Rusia, în cazul în care planurile lui Vladimir Putin nu se vor tempera.

Însuși președintele american, Joe Biden, a vorbit pe șleau despre consecințele dure pe care le-ar avea Rusia de suportat, dacă se va materializa scenariul invaziei Ucrainei.

Totuși, la nivel declarativ cel puțin, rușii spun că nu plănuiesc nicio invazie.

Șeful forțelor armate britanice a avertizat asupra faptului că, dacă Rusia ar invada Ucraina, am asista la cea mai semnificativă operațiune militară din Europa secolului XXI, „nemaivăzută de la al Doilea Război Mondial”.

„Semnificația celor mai rele scenarii în ceea ce privește o invazie completă a Ucrainei ar fi la o scară nemaivăzută în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”, a afirmat amiralul Sir Tony Radakin, într-un discurs de marți, potrivit Sky News.

„Din păcate Ucraina trebuie să fie obiectivă în acest stadiu”, afirmă generalul Kirilo Budanov, directorul serviciului de informații al armatei ucrainene.

„Nu există suficiente resurse militare pentru respingerea unui atac pe scară largă a Rusiei dacă el începe fără susținerea forțelor Occidentale [pentru Ucraina]”, spune acesta.

Îți amintesc faptul că, în anul 2014, forțele ruse au anexat peninsula Crimeea, teritoriu deținut de Ucraina.