Nici păcănelele nu mai merg în România: cum a ajuns încă un domeniu profitabil să fie îngropat de pandemie
Pe străzile din România, până de curând, mai găseai trei tipuri de clădiri, farmacii, bănci și păcănele. Băncile s-au rărit semnificativ în primul an al pandemiei, iar acum a venit momentul ca sălile de jocuri de noroc să aibă aceeași soartă, conform analiștilor.
Piața de jocuri de noroc din România s-a prăbușit cu 50%. Profiturile sunt de zece ori mai mici, iar reinventarea sau eficientizarea pare să fie imposibilă. Indiferent dacă vorbim de păcănele sau pariuri, o analiză a Termene.ro ilustrează o imagine foarte sumbră a unei industrii care, la începutul pandemiei, părea privilegiată. Ca referință, păcănele s-au închis ultimele în prima jumătate a anului trecut.
Păcănelele, îngropate de pandemie
Conform analizei citate mai sus, piața jocurilor de noroc s-a dus în cap cu 50% în ultimul an. În aceeași perioadă, industria HoReCa a suferit pierderi de doar 30%. Ca referință, anul 2020 s-a transpus într-o scădere a încasărilor de aproximativ 5 miliarde de lei, de la 10 miliarde de lei înregistrate în 2019. Această cifră este cu atât mai îngrijorătoare cu cât veniturile companiilor din acest domeniu din 2018 erau de 9,16 miliarde. Cu alte cuvinte, trendul era ascendent, înainte de pandemie.
În teorie, jocurile de noroc s-au mutat online, într-o manieră reglementată și ușor de folosit. Din păcate, acest sistem nu prea funcționează la români, din cauza lipsei competențelor digitale. Mai pe românești, majoritatea celor care merg la păcănele nu se pricep la calculatoare sau internet.
Astfel, profitul aferent unei industrii care ”bubuia” înainte de pandemie este acum de cinci ori mai mic. Ca referință, în anul 2020, la nivelul întregului domeniu, s-au obținut aproximativ 187 milioane lei profit, în scădere de la peste 1 miliard lei, valoarea înregistrată în anul 2019, sau 840 milioane lei, valoarea înregistrată în anul 2018. Procentual, dacă în 2019 acest spectru al jocurilor de noroc se reflecta, în medie, într-un profit de 10,85% din cifra de afaceri, în 2020 a scăzut până la 3,66%.
”Domeniile în care structura costurilor este variată au un potențial de eficientizare mai ridicat decât cele unde aceasta este mai simplă. În cazul domeniului de față, există un număr limitat de tipuri de cheltuieli – angajații, chiria sau furnizorii de utilități, ceea ce face destul de dificil procesul de eficientizare”, afirmă Adrian Dragomir, co-fondator Termene.ro și Business Innovation Consultant. Cu alte cuvinte, este doar o chestiune de timp până când păcănelele nu vor mai fi la la fel de multe pe străzile din România.