Nici nu s-a lansat bine Windows 11, iar Microsoft îl reinventează: unde sunt problemele

de: Alexandru Puiu
06 12. 2021

Windows 11 are deja câteva luni pe piață, iar cei de la Microsoft au deja în vedere mai multe schimbări importante de interfață aduse cele mai noi versiuni a sistemului de operare ieșit din Redmond.

Dacă ai avut ocazia să testezi Windows 11 pentru câteva minute, ore sau zile, ți-au sărit în ochi mai multe transformări semnificative, comparativ cu ”bătrânul” Windows 10. Ca de fiecare dată, când discutăm de detalii vizuale, nu toți utilizatorii sunt încântați de modificările gândite de inginerii companiei americane. În consecință, Microsoft încearcă să se adapteze la feedbackul celor care au putut experimenta noul sistem de operare, fără să-și compromită prea mult viziunea.

Microsoft Windows se schimbă, din nou

Incluse în noua versiune Windows 11 Insider build (22509) sunt mai multe modificări în jurul meniului de start. În momentul în care actualizarea va fi disponibilă la scară largă, vei putea să integrezi mai multe icoane către aplicațiile pe care le folosești în mod uzual sau, opțional, mai multe documente accesate recent. La ora actuală, fără niciun fel de intervenție din partea ta, sistemul de operare încearcă să calculeze o medie între cele două.

Chiar dacă pare o schimbare minoră, un alt aspect este mai important. Cu astfel de detalii discrete, Microsoft semnalizează utilizatorii că nu va reveni la stilul vizual cu care te-ai obișnuit în Windows 10. Va încerca să asculte valul de critici din piață, dar va rămâne tare pe poziții. Windows 11 este despre un fel de minimalism, o referință parcă la macOS. Un meniu stufos cu toate aplicațiile pe care le-ai instalat în câțiva ani nu se aliniază cu direcția în care merge cel mai popular sistem de operare din lume.

Aceeași versiune nouă, disponibilă momentan în beta, va reafișa ceasul în taskbar pe fiecare monitor dintr-o configurație multi-monitor. Pe de altă parte, etichetele pentru ferestre nu par să mai revină. Arată mai frumos așa, dar este mai ineficient de navigat, comparativ cu Windows 10. Nu în ultimul rând, Settings include acum și mai multe elemente din clasicul Control Panel, într-o variantă simplificată.