Natalitatea în România, cifre alarmante: județul în care s-au născut cei mai puțini copii

de: Ozana Mazilu
01 11. 2021

Într-un județ din România se întâmplă un fenomen care va avea consecințe negative pe termen lung. Iată ce se întâmplă cu natalitatea în România.

Statisticienii din județul Mureș atenționează că în ultimii doi ani a avut loc o adevărată ”explozie” a sporului natural negativ din județ. Se nasc tot mai puțini copii, iar decesele înregistrează un nou record istoric, conform G4media.

Natalitatea în țara noastră nu e susținută

”La starea socială cifrele sunt dezastruoase și aici este vorba de mișcarea naturală a populației. Dacă ne referim la explozii, exploziile nu sunt la prețuri, din punctul meu de vedere, ci sunt la acest spor natural negativ. Dacă în 2020 în județul Mureș au fost cele mai multe decese și cele mai puține nașteri, deci a fost cel mai mare spor negativ din istoria județului, anul acesta cifrele sunt și mai rele. Astfel, născuții vii scad în continuare și avem un minus de 312, decesele au crescut cu 550 în plus față de anul 2020, astfel că sporul natural negativ aproape s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat directorul Direcției de Statistică Mureș, Ioan Matei, pentru Radio Mureș.

Statisticianul crede că boala COVID-19 influențează direct creșterea deceselor, la fel ca și restricțiile din spitale.

Reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România au atras atenția, zilele trecute, cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele cu boli cronice și limitarea serviciilor sanitare din spitalele publice.

Aceștia apreciază că aproximativ 25% din totalul deceselor sunt persoane care au și COVID-19, dar cei mai mulți dintre decedați au avut boli cronice.

România, măcinată de îmbătrânirea populației: cifrele sunt dureroase

Cele mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică indică faptul că România se confruntă cu un fenomen accentuat de îmbătrânire în rândul populației.

Fenomenul îmbătrânirii populației este prezent, în general, în multe state europene, iar țara noastră nu face excepție, din nefericire.

În timp ce alte țări iau măsuri serioase de sporire a natalității, la noi în țară nu există astfel de politici coerente și de anvergură care să încurajeze tinerele familii să dea naștere copiilor mai devreme și nici să îndrăznească să facă mai mult de unu-doi copii.

Așa stând lucrurile, efectele se văd în cifre. Analizele care măsoară evoluția populației României nu arată deloc bine.