NASA construiește un radiotelescop pe Lună. Care este motivul

de: Cojocaru Cristian
18 05. 2021

Universul în devenire s-a răcit în timp după Big Bang, luând astfel naștere primii atomi. Perioada de câteva sute de milioane de ani, a dat naștere stelelor, fiind denumită epoca întunecată cosmică. Ultimul plan al NASA prevede construirea unui radiotelescop pe Lună, pentru a putea studia această eră în detaliu.

Planul ambițios al NASA de a construi un radiotelescop pe Lună

Lunar Crater Radio Telescope – LCRT, reprezintă un proiect ambițios al NASA de a plasa un radiotelescop pe Lună. Acesta urmează a studia Universul în epoca întunecată cosmică pentru prima dată.

„Deși nu existau stele, în timpul Evului Întunecat al universului a existat hidrogen abundent, hidrogen care în cele din urmă va servi drept materie primă pentru primele stele. Cu un radiotelescop suficient de mare în largul Pământului, am putea urmări procesele care ar duce la formarea primelor stele, poate chiar să găsim indicii despre natura materiei întunecate ”, a explicat Joseph Lazio, radioastronom la Jet Propulsion Laboratory al NASA și un membru al echipei LCRT.

În urmă cu 90 de ani, un tânăr inginer radio care lucra la Laboratoarele telefonice Bell, Karl Jansky, a primit o nouă sarcină. În proiectul respectiv, Jansky trebuia să găsească surse naturale de interferență care, pentru actualele sisteme de comunicații ar fi putut crea ravagii. Un semnal plictisitor în lecturile lor care nu ar dispărea s-a dovedit a fi radiația din miezul galaxiei Calea Lactee.

Acesta era începutul radioastronomiei. Astăzi, intesitatea semnalelor radio din spațiu este măsurată cu o unitate de măsură Jansky, în onoarea acestuia. În timp, anteția s-a concentrat asupra radiourilor cu transmisii extrem de lungi de undă. Pe măsură ce tehnologia a progresat, frecvențele utilizate în sisteme s-au redus.

O plasa de sarma cu diametru de 1 kilometru va fi folosita in interiorul craterului

Radiotelescopul urmează a fi construit într-un crater selenar

Pe măsură ce Universul se extinde, lungimea de undă a semnalelor electromagnetice, cum ar fi lumina, care provin de la țintele antice se întinde, devenind mai lungă. Semnalele radio din epoca întunecată cosmică sunt foarte lungi. Odată operațional, radiotelescopul lunar Crater va permite astronomilor să efectueze pentru prima dată studii detaliate ale Universului antic la lungimi de undă mai mari de 10 metri. Aceste frecvențe sunt folosite pe Pământ în emisiunile de televiziune VHF și radio cu unde scurte.

Telescoapele de pe Pământ nu pot vedea această radiație cu lungime de undă lungă, deoarece aceste semnale sunt reflectate înapoi în spațiu de către ionosferă, un strat de ioni și electroni din straturile superioare ale atmosferei noastre. Interferențele radio create de om pot, de asemenea, face ravagii cu echipamente astronomice sensibile.

Vizitatorii observatoarelor cu radiotelescoape sunt rugați să-și comute telefoanele mobile în modul avion pentru a preveni interferențele cu aceste instrumente. Instrumentele ultra-sensibile care studiază radiațiile de la cele mai vechi stele din Univers ar trebui să fie protejate de radiațiile electromagnetice rătăcite.

Soluția constă în construirea masivului radiotelescop pe partea îndepărtată a Lunii. Fără atmosferă, radiația cu lungime de undă lungă ar cădea neîngrădită pe colectorul de un kilometru. Luna în sine ar deveni o parte integrantă a telescopului radio lunar Crater, protejând instrumentul de radiațiile rătăcite de pe Pământ, precum și de sateliții care orbitează Pământul.

China este singura țară care explorează partea îndepărtată a Lunii

Pe măsură ce coloniile umane și exploratorii robotici devin tot mai obișnuiți în partea îndepărtată a Lunii, acest loc tăcut din sistemul solar ar putea avea de-a face cu interferențe din partea comunicațiilor și a echipamentelor științifice. Cu toate acestea, până acum, numai China explorează partea îndepărtată a Lunii.

Plasarea oamenilor în partea îndepărtată a Lunii pentru construirea acestui instrument revoluționar ar fi costisitoare și ar presupune un risc inutil. Cu toate acestea, tehnologiile robotizate combinate cu inteligența artificială ar putea oferi un mijloc de a construi telescopul la un cost semnificativ mai mic. Plasa de sârmă pentru radiotelescopul craterului lunar ar putea fi atârnată de muncitori în construcții robotizate, lucrând în condiții dure de pe partea îndepărtată a Lunii.

„Propunem să desfășurăm o plasă de sârmă cu un diametru de 1 km folosind roboți DuAxel care se cățără pe perete într-un crater lunar cu diametrul de 3-5 kilometri de pe partea îndepărtată, cu un raport adecvat adâncime-diametru, pentru a forma un reflector sferic. Acest radiotelescop lunar crater va fi cel mai mare radiotelescop cu deschidere plină din sistemul solar! ” a scris Saptarshi Bandyopadhyay pentru Jet Propulsion Laboratory al NASA.

Lunar Crater Radio Telescope este una dintre propunerile revoluționare numite în programul ”NASA Innovative Advanced Concepts”. Acest program dezvoltă idei îndrăznețe, deoarece conceptele în explorarea spațiului și astronomie sunt mai întâi dezvoltate, potrivit The Cosmic Companion.