Motivul pentru care îți va fi mai greu să te angajezi în această perioadă. De ce-s companiile reticente
Companiile rămân reticente în această perioadă. Un studiu vine să confirme faptul că e posibil să-ți fie mai greu să te angajezi în această perioadă.
Companiile nu se înghesuie să facă angajări în această perioadă. Multe dintre ele consideră că pericolul pandemiei n-a trecut și se așteaptă la un val patru în următoarele luni. Optimismul în multe domenii rămâne rezervat.
Un barometru Frames, realizat la comanda Best Smart Consulting, arată că piața muncii nu se va deschide cel puțin până la toamnă, mare majoritate a investitorilor așteptând ca veștile bune privind evoluția pandemiei să se confirme.
Companiile, reticente în a face angajări
Analiza arată că 57% dintre managerii chestionați afirmă că vor relua angajările la toamnă, iar 32% abia în 2022. Numai 9% spun că vor face angajări în următoarele trei-cinci luni. Majoritatea companiilor văd multe provocări la orizont.
Cei mai mulți dintre investitori (61%) au indicat incertitudinea provocată de dinamica pandemiei COVID, mare parte indicând efectele negative ale unui eventual val IV de infectări. 21% spun că nu sunt încă pregătiți să facă angajări pentru că activitatea firmei este încă afectată de criză, 16% afirmă că nu găsesc angajații potriviți, iar 7% spun că și-au restructurat activitatea în așa fel încât nu mai au nevoie de personal suplimentar.
„Optimismul rezervat al managerilor indică faptul că au invățat lecțiile crizei. Mulți dintre ei și-au restructurat afacerile, și-au optimizat costurile, schemele de personal, iar proiectele de dezvoltare sunt construite în pași mult mai prevăzători decât în trecut. Reluarea business-ului la capacitate maximă va interveni treptat, în funcție de dinamica crizei sanitare, de semnalele privind reluarea consumului și de evoluția generală economică, de la dezghețarea relațiilor de afaceri la dinamica inflației și a cursului valutar”, afirmă Ligia Neacșu, managerul Best Smart Consulting.
Care sunt șansele să crească salariile în această perioadă
Întrebați dacă vor crește salariile în 2021, 68% dintre cei chestionați au indicat răspunsul ,,NU’’ și numai 12% au răspuns afirmativ. Restul au evitat să răspundă. Dintre cei care vor să crească salariile, cei mai mulți (54%) au indicat o majorare între 3-10%.
„În contexul crizei economice semnificative prin care trece economia reală, problema salariilor rămâne un subiect sensibil. Salariile au crescut și vor crește, cel mai probabil, în sectoarele care au înregistrat performanțe optime în pandemie, de la business-urile care au legătură cu sectorul medical, IT, retailul alimentar și construcții & materiale de profil. În rest, angajații vor trebui să se mulțumească cel mult cu prime ocazionale sau cu creșteri punctuale, în funcție de inflație și de performanța înregistrată în următoarele trimestre”, a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.
Potrivit estimărilor specialiștilor, nu este exclus să existe și tăieri de salarii în domeniile grav afectate de pandemie și a căror revenire nu este așteptată decât cel mai probabil în trimestrul al doilea al anului viitor.
Cei care vor totuși să fie angajați trebuie să fie extrem de bine pregătiți.
„Digitalizarea accelerată de criza COVID a schimbat mult economia românească, piața muncii în general. Tot mai multe companii sunt dispuse să lucreze remote, să își optimizeze schemele de personal astfel încât cursa pentru un loc de muncă bine plătit va fi din ce în ce mai strânsă. Vestea bună este că, în pachetele de angajare au reînceput să apară și cursurile de specializare continuă”, a declarat Ligia Neacșu.