Ministrul Educației, ”luat la rost”: ”Ar fi iresponsabilă o astfel de decizie” pentru viitorul elevilor

de: Alexandru Puiu
01 03. 2021

Educația copiilor din România începe să fie cea mai dureroasă consecință a pandemiei, iar deciziile recente ale ministrului Sorin Cîmpeanu nu sunt deloc privite cu ochi buni, mai ales de către elevi.

În ultimele zile s-a vehiculat că, indiferent de scenariul în care s-ar afla o localitate din punct de vedere al numărului de infecții, copiii de clasa a VIII-a și clasa XII-a ar trebui să meargă la școală, să facă orele în format tradițional. Aceasta este o propunere a lui Sorin Cîmpeanu argumentată prin faptul că ei se pregătesc pentru examenele naționale, iar acelea se vor susține cu prezență fizică.

Pornind de la acest set de circumstanțe, Consiliul Național al Elevilor arată, printr-un comunicat de presă, că, potrivit rezultatelor ultimei consultări în care peste 750 de unităţi de învăţământ au furnizat informaţii despre măsurile igienico-sanitare existente, 50,1% dintre şcoli nu dispun de dotări sanitare de bază (apă curentă, săpun, hârtie igienică), iar 43,4% dintre sălile de clasă nu sunt aerisite şi dezinfectate corespunzător.

Ca urmare, o astfel de decizie pentru elevii din anii terminali ”ar fi iresponsabilă”. În același document, Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă ideea impunerea obligativităţii elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a de a merge fizic la şcoală într-un context cu risc ridicat de infectare. Ca alternativă, solicită Ministerului Educaţiei să adopte o măsură prin care elevii şi părinţii să îşi exprime opţiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor, în localităţile unde se aplică scenariul roşu.

„Este important ca elevii care susţin examene naţionale la finele acestui an să poată avea posibilitatea de a se pregăti pentru acestea în spaţiul şcolar, însă, ţinând cont de riscurile pe care le presupune prezenţa în spaţiul şcolar a elevilor, într-o comunitate cu o rată de infectare crescută, considerăm că este important ca fiecare elev major/părinte să poată decide, de la caz la caz, dacă vor să susţină cursuri în format fizic, indiferent de scenariul în care este încadrată şcoala.”, se arată în comunicatul din partea Consiliului Național al Elevilor.

Nu în ultimul rând, se atrage atenția asupra faptului că mulți copii au acasă rude cu boli cronice sau chiar și ei suferă de astfel de boli. ”Aducem în vedere faptul că există mii de familii formate din persoane cu boli cronice şi alte comorbidităţi şi chiar elevi aflaţi în ani terminali cu un risc de infectare crescut. Astfel, considerăm iresponsabilă o eventuală decizie în care aceştia să fie obligaţi să continue şcoala în format fizic indiferent de scenariul de funcţionare, pentru că ar expune mii de familii la posibilitatea infectării cu COVID-19”, mai arată sursa citată.