Metalul cu memorie va juca un rol cheie în următoarea călătorie a celor de la NASA pe Marte

de: Ozana Mazilu
20 03. 2021

Un rover de pe Lună are roți metalice care se pot flexa în jurul obstacolelor stâncoase, apoi se remodelează la forma lor originală. Pe Pământ, chirurgii instalează mici tuburi din plasă care pot dilata singure vasele de sânge din inimă ale unui pacient, spre exemplu, fără intrări mecanice sau fire ajutătoare. Dar cum ar putea ajuta un metal într-o misiune în spațiu?

Aceste capacități de schimbare a formei sunt toate datorate unui tip bizar de metal numit nitinol, așa-numitul aliaj de formă metalică ce poate fi antrenat pentru a-și aminti propria formă. Materialul vechi de decenii a devenit din ce în ce mai comun într-o gamă largă de aplicații de zi cu zi.

Acest metal are capacitatea de a-și aminti propria formă și de a reveni la ea

Și în următorul deceniu, metalul se va confrunta cu cea mai ambițioasă aplicație de până acum: o misiune de întoarcere a probelor de pe Marte.

The Verge a vorbit cu inginerii de la Centrul de Cercetare Glenn al NASA pentru a vedea cum nitinolul va juca un rol într-o misiune de recuperare a probelor de sol marțian curat – a doua etapă a unei campanii de misiune pe Marte condusă de NASA și Agenția Spațială Europeană. În videoclipul de mai sus vei vedea cum acționează nitinolul.

Nitinolul, fabricat din nichel și titan, lucrează prin căldură. De exemplu, pentru a „antrena” o agrafă din nitinol, o încălzești la 500 de grade Celsius în forma dorită, apoi o stropești cu apă rece. Îndoaie-l din acea formă, apoi revino cu el la aceeași sursă de căldură, iar metalul se va strecura înapoi în forma sa originală.

Temperatura care declanșează transformarea nitinolului variază în funcție de raportul rafinat dintre nichel și titan. Inginerii pot modifica metalul pentru a se adapta la o gamă largă de condiții, făcându-l un instrument cheie în locuri în care mecanica complexă nu se potrivește, cum ar fi vasele de sânge care înconjoară o inimă umană sau o balama care poziționează un panou solar, răspunzând la căldura soarelui.