Materialul creat în laborator care imită lemnul poate deveni invenția revoluționară pentru construcții
Anual, se defrișează la nivel global suprafețe uriașe de păduri, pentru a satisface nevoia consumatorilor de produse confecționate din lemn.
O descoperire spectaculoasă poate salva, însă, planeta de la dezastru, în condițiile în care ne confruntăm cu o urgență climatică, amplificată și de aceste defrișări, care favorizează poluarea și încălzirea globală.
Lemnul vegetal ar putea fi soluția
Oamenii de știință de la Microsystems Technology Laboratories (MIT) au încercat să creeze în laborator un soi de lemn vegetal, care să înlocuiască lemnul din pădurile autentice. Grupul de cercetători, coordonat de Luis Fernando Velásquez-García, a cultivat țesuturi vegetale asemănătoare lemnului în interior, fără sol sau lumina Soarelui.
Cecetatorii au extras celule vii din frunzele de zinnia, un gen de plante din familia Asteraceae, ordinul Asterales, și le-au cultivat într-un mediu de creștere lichid, astfel încât să se metabolizeze și să prolifereze. Apoi, au transferat celulele într-un gel. „Celulele vegetale sunt similare cu celulele stem în sensul că pot deveni orice”, explică Velásquez-García.
Prin variația nivelurilor a doi hormoni din gel, cercetătorii au controlat producția de lignină a celulelor, un polimer care conferă lemnului fermitatea sa specifică. Gelul în sine a acționat ca un eșafod pentru a încuraja celulele să crească într-o anumită formă.
În pofida faptului că tehnologia este departe de a fi pregătită pentru lansarea pe piață la scară largă, cercetările oamenilor de știință indică o posibilă metodă de producere a biomaterialelor cu o amprentă de mediu mult mai mică.
„Modul în care obținem aceste materiale nu s-a schimbat de secole și este foarte ineficient”, spune Velásquez-García, prin urmare, e necesar ca progresul tehnologic să își spună cuvântul și să ne ajute să ne îmbunătățim modalitățile prin care producem și folosim materialele, astfel încât impactul asupra mediului încojurător să fie cât mai redus în timp, iar generațiile viitoare să nu se confrunte cu probleme de climă, accelerate de activitatea noastră nocivă.
Dacă vom dori, spre exemplu, o masă, va trebui să o creăm, spun oamenii de știință. Desigur că vom mai avea de așteptat până când vom putea realiza aceste lucruri la scară globală, însă premisele sunt îmbucurătoare.