Prima pădure inteligentă din România: inițiativa care poate opri defrișările ilegale

Prima pădure inteligentă din România: inițiativa care poate opri defrișările ilegale

Defrișările ilegale reprezintă o România și, grație noilor tehnologii, acest fenomen poate fi oprit. Așa a apărut prima pădure inteligentă din România.

Prima pădure inteligentă din România e un proiect care are rolul de a opri defrișările ilegale de păduri. Ceea ce n-au putut face paznicii din ocolurile silvice în fața celor care taie ilegal lemne din pădurile României o pot face acum noile tehnologii.

Proiectul, anunțat de Vodafone, presupune implementarea unui sistem inteligent de monitorizare și semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere, ceea ce ajută la combaterea defrișărilor ilegale. Prima pădure care se bucură de așa ceva e situată în județul Covasna.

Prima pădure inteligentă din România

De ani de zile, din pădurile României se taie ilegal lemn. Autoritățile nu prea pot sau nu prea vor să combată fenomenul.

Soluția de pădure inteligentă are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non profit Rainforest Connection. Sistemul comunică cu rețeaua Vodafone și constă într-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător.

Datele captate sunt trimise, prin internet, către o platformă aflată în cloud, dotată cu Inteligență Artificială.

Aplicația analizează în timp real informația primită și, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă, de autovehicule etc, care ar putea indica eventuale activități suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor și/sau către un centru de monitorizare zonal sau național.

Paznicii, înlocuiți de gardieni digitali

Soluția le permite administratorilor pădurilor să asculte în timp real ce se întâmplă și să intervină prompt în caz de pericol. Dispozitivele sunt instalate în segmentul superior al arborilor, într-un mod neinvaziv, sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigură alimentarea cu energie și sunt protejate de intemperii.

Un singur dispozitiv are o rază de acoperire de 1 kilometru și poate preveni defrișarea a peste 3 kilometri pătrați de pădure.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: