Mai ții minte ajutorul de 30 de miliarde de euro de la UE? Câți bani vor ajunge în România, de fapt
Din banii anunțați cu surle și trâmbițe în urmă cu câteva luni, ca ajutor financiar de la UE pentru relansarea economică, se pare că prea puțini vor ajunge în România, iar explicația este simplă. Nu știm ce să facem cu ei.
În urmă cu câteva zile, a venit analiza de la Uniunea Europeană pentru Planul Național de Reziliență și Relansare. Acesta a fost un dezastru, o tentativă rușinoasă de a justifica de ce avem nevoie de zeci de miliarde de euro de la Bruxelles. Situația s-a complicat și mai mult în momentul în care Parlamentul European a aprobat mecanismul de Reziliență și Relansare cu și mai multe condiții sau restricții decât în prima fază.
În final, chiar și în cel mai optimist scenariu, în cazul în care autoritățile de la București vor lua în serios Planul Național de Reziliență și Relansare, este improbabil să ajungă în țară mai mult de 10 miliarde de euro, din cele 30 de miliarde.
„Când vine vorba de cele 30 de miliarde de euro pentru Planul Național de Reziliență și Relansare, este o chestiune de conditionalitate pe care o extragem chiar din declarațiile domnului Dacian Ciolos care spune ca „Romania poate”, nu ca este sigură că va lua toți acești bani”, este de părere economistul Mircea Cosea.
Mai mult decât atât, există și câteva variabile legate de momentul în care acei bani ar putea sosi în România. Este improbabil să-i vedem pe parcursul acestui an. În cel mai optimist caz, vor ajunge în țara la finele lui 2021.
”Ține numai și numai de capacitatea fiecărei țări de a atrage banii. În cazul nostru, lucrurile nu sunt bine puse la punct. Știm că un prim-plan a fost deja respins de UE cu calificative destul de rușinoase pentru noi. Nu era nici sustenabil, nu era nici serios, nu era nici pe problemele actuale impuse de UE.”, atrage atenția economistul, într-un interviu acordat Ziare.com.
Dacă vrei să vezi partea plină a paharului, este îmbucurător faptul că, la Ministerul Fondurilor Europene s-a creat o comisie care să îmbunătățească documentul care va fi retrimis la UE.