Magneții pentru creier pot trata depresia: ce spun cercetătorii de la Stanford

de: Ozana Mazilu
06 11. 2021

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Stanford spun că au reușit să trateze depresia la pacienți prin stimularea creierului lor cu magneți.

Într-un studiu publicat recent, cercetătorii au descoperit că aproape 80% dintre pacienți au experimentat remisiunea depresiei după procedură, care se numește terapie de neuromodulație Stanford (SNT).

Tehnica medicală este o formă modificată de stimulare magnetică transcraniană (rTMS) și funcționează prin furnizarea de doze mari de impulsuri magnetice în creierul unui pacient cu un dispozitiv care conține bobine magnetice plasate în afara craniului.

Tratamentul durează doar cinci zile și este personalizat pentru fiecare pacient pe baza unei scanări RMN care scurtează durata tipică a tratamentului cu rTMS, de la un interval de săptămâni la zile.

Depresia poate fi tratată printr-o tehnică revoluționară

„Am fost foarte interesați să încercăm să rezolvăm problemele psihiatrice într-un cadru de urgență, în care tratăm oameni în decurs de zile”, a spus Nolan Williams, coautor al studiului și profesor asistent de psihiatrie la Stanford, pentru Gizmodo. „Și așa am găsit o modalitate, bazată pe principiile neuroștiinței umane, de a comprima stimularea dintr-un program de șase săptămâni într-o singură zi”.

Lucrarea se bazează pe un studiu similar, mai mic, publicat de cercetători anul trecut, care a descoperit că SNT a ajutat la ameliorarea depresiei la 90% dintre participanți. Asta înseamnă că nu mai întrunesc criteriile medicale pentru episoadele depresive acute sau pentru ideea suicidară.

Într-adevăr, rezultatele sunt încurajatoare. Un pacient de 60 de ani, pe nume Tommy Van Brocklin, care nu a făcut parte din ultimul studiu, a povestit cum s-a luptat cu depresia încă din copilărie – și chiar a avut crize constante de idei suicidare.

Cu toate acestea, în septembrie 2021, a fost supus SNT la Stanford, ca parte a cercetării în curs de desfășurare a echipei.

„În a treia zi, totul a început să se declanșeze. Și a devenit din ce în ce mai bine în următoarele câteva zile”, a spus Brocklin pentru Gizmodo. „Sunt acasă acum, de la jumătatea lunii septembrie și toate beneficiile au rămas și mă simt mult mai bine. Dorm, nu mai sunt sinucigaș. Doar că am o perspectivă diferită asupra lumii și asupra vieții mele, într-un mod pozitiv”.

Deocamdată, cercetătorii spun că trebuie să efectueze studii mai mari de SNT, înainte de posibilitatea lansării comerciale a tratamentului.