Lupta în inteligența artificială: motivul pentru care SUA reușește mereu să câștige

de: Cojocaru Cristian
03 06. 2021

Inteligența artificială reprezintă un domeniu de foarte mare interes pentru momentul actual. În permanență există o concurență între marile puteri a lumii pentru dominarea acestui sector al tehnologie. SUA reușește de fiecare dată să câștige lupta în inteligența artificială în fața Chinei.

În anul 2017, se credea că mașinile fără șofer și roboții domestici urma să apară în viitorul apropiat. Totuși, tehnologia a reușit să evolueze atât de rapid încât la doar câteva luni distanță a început era utopiei alimentate de AI. Cursa globală în domeniul AI reprezintă mai degrabă un maraton, iar SUA reușește de fiecare dată să aibă un avataj uriaș față de China.

Companiile mari din SUA, precum Microsoft și Apple au coexistat întotdeauna cu trendurile din est însă, odată ce a avut loc explozia învățării profunde în anul 2014, mulți expeți considerau că asiaticii din China își vor folosi influența guvernamentală pentru a direcționa fluxul de cercetare în care liderii UE și SUA pur și simplu nu putea.

Pentru o vreme, părea că acest lucru va fi mai mult decât necesar pentru a propulsa RPC către topul clasamentelor globale AI.

În vest, cea mai mare parte a cercetării AI ajunge să fie brevetată de companii care își păstrează algoritmii într-un spațiu foarte bine îngrădit, în timp ce în est, lucrurile stau puțin diferit.

”Spre deosebire de economiile dezvoltate din Vest, unde companiile sunt deținătorii principali ai brevetelor de AI, în China, majoritatea brevetelor de AI sunt depuse de universități și institute de cercetare, dintre care majoritatea sunt deținute sau sponsorizate de guvern”, se arată într-un articol din Harvard Business Review.

Lupta în inteligența artificială este dată între SUA și China

Cea mai mare problemă pe care China o are atunci când vine vorba despre inteligența artificială este lipsa de inovație. Cererea consumatorilor este la un nivel record pentru tehnologiile de învățare profundă din China, dar această tendință socială nu se traduce prin progrese. Este posibil ca guvernul chinez să investească mai mulți bani în cercetare și să producă mai mult, dar companiile de tehnologie din SUA strâng și cheltuiesc mai mult pentru cercetare în afara mediului academic.

Guvernul SUA cheltuiește mai mult pentru AI din domeniul apărării decât China, iar companiile americane cheltuiesc mai mulți bani pe cercetare de ultimă generație decât fac companiile chineze. Mai simplu spus, cele mai mari companii de tehnologie din SUA își pot permite să investească în cercetări avansate chiar și atunci când astfel de cercetări nu duc nicăieri. Marjele de profit sunt mult mai slabe la majoritatea firmelor chineze, deci stimulentul este de obicei pe obținerea unui profit.

Din păcate, pentru China, o mare parte din poziția sa de AI este înrădăcinată în dezvoltarea versiunilor în limba chineză a software-ului de recunoaștere a limbii și în crearea tehnologiei de supraveghere. Niciuna dintre acestea nu este vandabilă în afara locurilor în care se vorbește chineza sau în care există legi privind confidențialitatea.