Guvernul SUA lucrează la un mod de a ataca nuclear un asteroid, în cazul unui eventual impact asupra planetei noastre

Guvernul SUA lucrează la un mod de a ataca nuclear un asteroid, în cazul unui eventual impact asupra planetei noastre

Vine aproape inevitabil ziua în care vom observa un asteroid care se îndreaptă spre Pământ. Care este cea mai bună șansă de supraviețuire?

Cea mai bună șansă de supraviețuire a noastră poate fi lansarea unei rachete care să îl distrugă sau să îl devieze de pe traiectoria planetei, înainte ca acesta să ne extermine ca pe dinozauri.

Pare un plan destul de simplu: tragi în stânca spațială ucigașă și o faci să explodeze. Dar asteroizii călătoresc cu un impuls, ceea ce face acest lucru mai ușor de spus decât de făcut.

Am putea dizolva un asteroid, înainte de impactul cu Pământul?

De aceea, oamenii de știință de la Laboratorul Național Lawrence Livermore (LLNL) și de la Institutul Tehnologic al Forțelor Aeriene (AFIT) au simulat mai multe tipuri diferite de explozii și impacturi, pentru a afla ce funcționează cel mai bine.

Cercetătorii au testat diferite tipuri de surse de energie – inclusiv fuziunea nucleară și explozii de fisiune. Astfel, ei au descoperit că diferite niveluri de energie au interacționat cu materialele asteroizilor în moduri foarte diferite, potrivit cercetărilor pe care le-au publicat recent în revista Acta Astronautica.

În timp ce lansările nucleare în spațiu rămân un subiect sensibil, cercetătorii au descoperit că armele nucleare sunt în mod inerent mai bune fie pentru devierea sau distrugerea asteroizilor decât alte explozii. Acest lucru deoarece neutronii degajați în explozie sunt mai buni la penetrarea și încălzirea materialelor asteroide.

„Acest lucru înseamnă că o producție de neutroni poate încălzi cantități mai mari de material de suprafață al asteroizilor și, prin urmare, poate fi mai eficient pentru devierea asteroizilor decât un randament cu raze X”, a declarat cercetătorul AFIT și liderul proiectului Lansing Horan într-un comunicat de presă.

Lucrarea lui Horan a constatat că distrugerea unui asteroid, atunci când este posibil, ar duce la 99,5% din fragmentele rezultate să se îndepărtează de Pământ. Dar Horan a declarat în comunicat că devierea este mai „elegantă”, deoarece poate fi realizată cu o abordare mai blândă și o explozie mai mică.

„În timp, cu mulți ani înainte de impact, chiar și o modificare minusculă a vitezei s-ar putea adăuga la o distanță semnificativă față de Pământ”, a adăugat Horan.

Citește și: