Lovitură pentru români pe piața energiei: facturi la gaz, mai mari cu 700%. Somațiile de scumpire au fost deja trimise

de: Alexandru Puiu
15 10. 2021

Printr-o somație ce pare să fie mai degrabă o atenționare a faptului că nu-ți vei mai putea plăti gazul, unii români au primit deja notificări legate de faptul că prețul la gaze naturale în noiembrie va fi mai mare cu 741%.

În prag de iarnă, când frigul pare deja să se fi instaurat în oase, Asociația Energia Inteligentă atrage atenția cu documente asupra faptului că subvenția de 25% propusă de statul român ar putea fi, în mare parte, inutilă. Având în vedere scumpirile care ne așteaptă și faptul că până și acea reducere vine cu câteva restricții legate de consum, se anunță o perioadă foarte dificilă pentru utilizatorii casnici, dar nici cei industriali nu vor avea o iarnă ușoară.

Facturile la gaze naturale, crescute cu 741%

Momentan, nu este foarte clar numărul românilor afectați de astfel de scumpiri și nici numele furnizorului care a trimis somația de mai jos, dar situația are mari șanse să fie destul de similară în întreaga piață. Cele mai optimiste prognoze ajunse în spațiul online în ultima săptămână atrag atenția asupra unei scumpiri de aproximativ 200%. Practic, factura la gaz are mari șanse să se tripleze.

”În timp ce autoritățile discută despre măsuri de protejare a consumatorilor prin acordarea unor subvenții consumatorului sau furnizorului (plafonarea prețului cu subvenționarea furnizorului), furnizorii notifică consumatorii să plătească prețuri exorbitante. O notificare recentă a unui furnizor prezintă prețul pe care trebuie să-l achite consumatorul, începând cu luna noiembrie 2021, respectiv 900 lei/MWh, adică o creștere de preț de nu mai puțin de 741% față de anul trecut”, a anunțat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Oficialul a atras atenția asupra faptului că subvențiile gândite de statul român, fie pentru consumatorul vulnerabil, fie pentru furnizori, dacă nu sunt gândite cum trebuie, au mari șanse să nu-și atingă scopul. Să nu ajute, în mod real, pe nimeni.

”Realizarea unui Plan de Măsuri de Urgență Energetică, propus de AEI în luna iulie 21, avea ca și scop tocmai realizarea unui set de măsuri care să plece de la cauzele care a determinat ca prețurile să crească și mai ales de la faptul că măsurile trebuiau applicate progresiv, urmărind modul în care dau rezultate și intervenind imediat atunci când acele măsuri nu dau rezultate prin lansarea de noi măsuri sau adaptândule pe cele existente. Asta se putea face, într-o perioadă în care timpul nu era o problemă (adică în lunile iulie – septembrie 2021). Dorința de a încasa bani în acea perioadă la buget, din aceste creșteri de preț la energie, de la consumatori, a făcut să nu se întreprindă nimic și să ne găsim astăzi în această situație.”, a concluzionat Dumitru Chisăliță.