Facturile umflate la energie ale românilor nu pleacă nicăieri: explicația ofensatoare a autorităților

Facturile umflate la energie ale românilor nu pleacă nicăieri: explicația ofensatoare a autorităților

Pe lângă scumpirile extraordinare la energie electrică și gaze naturale, românii continuă să primească și facturi umflate din cauza diverselor erori de facturare sau măsurare a consumului energetic. Partea ”bună” este că nu le verifică nimeni.

Dacă sperai ca pe parcursul vieții noastre să te protejeze statul român de furnizorii de energie electrică și gaze naturale care încearcă să se îmbogățească ilegal de pe urma ta, te înșeli amarnic. ANRE, singura instituție care ar fi putut să facă ceva în legătură cu asta, s-a spălat pe mâini de această problemă.

”Este imposibil să verificăm 7 milioane de facturi”

În teorie, de luna viitoare, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar trebui să verifice aproximativ 7 milioane de facturi ale consumatorilor de electricitate și gaze naturale. Această activitatea îi cade în sarcină după ce ordonanța Guvernului menită să ajute anumite categorii de consumatori își face simțite efectele. În realitate, este improbabil să se întâmple acest lucru, iar motivele sunt simple. Lipsește resursa umană, nu are cine să stabilească dacă un consumator este sau nu eligibil pentru subvențiile incluse în OUG.

„Mesajul (către Guvern, n.r.) ar fi: cât mai simplu, cât mai puțin birocratic, pentru că și pentru instituții este foarte greu să urmărească. Noi, cu această Ordonanță 118, exagerând puțin, suntem puși în situația să verificăm în fiecare lună 7 milioane de facturi: 5,2 milioane de consumatori casnici de energie electrică vor beneficia de această schemă, conform unor estimări, alți în jur de 2 milioane de consumatori de gaze naturale, deci sunt peste 7 milioane de facturi lunar”, a afirmat Zoltan Nagy-Bege, citat de Agerpres.

Conform estimărilor oficialului, un astfel de scenariu este absolut imposibil. „Este imposibil să le verifici, să le încadrezi într-o anumită tranșă de consum, erau soluții mult mai simple prin care această compensare se putea rezolva”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.

Pe de altă parte, același șef ANRE a insistat pe lângă Guvern să se apeleze la o altă soluție, semnificativ mai simplu de implementat. Ideal ar fi ca sarcina măsurătorilor să intre în activitatea furnizorilor de energie, care ar fi realizat oricum măsurarea consumului pentru a-l factura.

„Deci aș încuraja soluțiile mai simple. Iarăși o recomandare: dacă statul trebuie să plătească lună de lună anumitor furnizori niște sume de bani în contul acestor compensări, iar acel furnizor are de plătit la stat niște dări lună de lună, cele două se pot stinge și nu mai plimbăm bani din stânga în dreapta, ne compensăm cu cele două sume”, a adăugat Zoltan Nagy-Bege.

Citește și: