Locuri de muncă sunt, români care să muncească ne mai trebuie: cifrele ANOFM care îți arată realitatea cruntă de la noi

de: Alexandru Puiu
09 09. 2021

Dacă ar fi să conștientizezi momentul zero în care o țară începe să meargă brusc în jos, acela are loc atunci când cetățenii refuză să mai muncească. România a trecut deja de acea etapă, iar ANOFM asociază o cifră exactă noii realități.

În fiecare zi, apar noi statistici legate de numărul record de locuri de muncă pe care le găsești pe piața din România și care, în mod regretabil, de cele mai multe ori, rămân neocupate. Este o situație îngrijorătoare și tristă, iar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă tocmai a publicat niște statistici suplimentare despre această situație.

Locurile de muncă din România, neocupate

Nu mai puțin de 22.058 de locuri de muncă erau neocupate la mijlocul acestei săptămâni, în România. Cifra a fost confirmată de oficialii ANOFM. Dacă ai o curiozitate pe marginea subiectului, cele mai multe locuri de muncă aflate în evidenţele ANOFM sunt oferite pentru poziţiile de muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (1.517 locuri de muncă); lucrător comercial (1.254 locuri de muncă); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (869); manipulant mărfuri (711); agent de vânzări (665); agent de securitate (646); asistent personal al persoanei cu handicap grav (546); muncitor necalificat în industria confecţiilor (482); operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături (398); şofer autocamion/maşină de mare tonaj (396).

Mai puțin de zece procente dintre joburile disponibile sunt pentru cei cu facultate. Dintre cele 22.058 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 1.491 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (analist servicii client; manager proiect; inginer mecanic; inginer producţie; programator; consilier/expert/inspector/referent/economist în economie generală etc.), iar 5.817 locuri de muncă sunt destinate persoanelor cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; agent de vânzări; agent servicii client; manipulant mărfuri; operator la prelucrarea maselor plastice etc.).

Nu mai puțin de 5.777 de locuri de muncă sunt dedicate persoanelor cu studii profesionale (operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice; lăcătuş mecanic; sudor; şofer autocamion/maşină de mare tonaj; operator la maşini-unelte semiautomate şi automate etc.), restul de 8.973 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; asistent personal al persoanei cu handicap grav; manipulant mărfuri; agent de securitate; muncitor necalificat în industria confecţiilor; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet etc.).

Este important de reținut că ANOFM actualizează în mod regulat ofertele locurilor de muncă, în funcție de joburile declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, dar și de numărul repartițiilor emise în vederea ocupării. Oferta locurilor de muncă vacante la nivel naţional poate fi accesată pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.