Doar tinerii mai vor să lucreze în România: ce locuri de muncă își caută

Doar tinerii mai vor să lucreze în România: ce locuri de muncă își caută

Tinerii la început de carieră sunt tot mai activi în căutarea unui loc de muncă. Platforma de recrutare online, BestJobs ne spune care sunt cele mai căutate poziții și salarii. Se pare că, odată cu încheierea anului universitar, tinerii au început să își caute de lucru.

Cei mai mulți tineri fără experiență se orientează către joburi cum sunt: reprezentant sau consilier vânzări, poziții din domeniul IT & Telecom și joburi în zona de digital. Nici cele de contabil junior, consultant proiecte tehnice sau inginer nu sunt neglijate.

„Este un moment bun pentru cei aflați în căutarea primului job, mai ales că observăm cum piața muncii este din ce în ce mai activă. Punem această creștere a aplicărilor pe seama absolvirii, deoarece mulți au așteptat să obțină diploma de licență pentru a putea accesa un job cu normă întreagă și plătit corespunzător încadrării. Totodată, domeniile economice, IT și tehnice țin topul preferințelor, ca dovadă că și tinerii s-au adaptat la oferta pieței”, spune Ana Vișian, marketing manager BestJobs.

Care sunt cele mai bine plătite joburi?

În domeniul vânzărilor, salariile pentru poziții care nu necesită experiență încep de la 400 de euro pe lună. În IT & Telecom, de la 900 euro, iar în Financiar/Contabilitate, de la 500 de euro. Pentru pozițiile entry-level, din zona de digital, salariile pornesc de la 500 de euro și pot ajunge și la 800 de euro. Pentru pozițiile tehnice pachetele salariale încep de la 700 de euro, iar pentru cele de inginer se situează între 500 și 800 de euro, în funcție de specializare.

Cei mai mulți tineri care și-au căutat un loc de muncă, în ultima luna, au aplicat din zonele cu centre Universitare. Aceștia sunt din București, Timișoara, Cluj Napoca, Brașov sau Iași. În luna august, angajatorii au căutat să acopere 20.00 de poziții entry-level prin platforma BestJobs.

”Chiar dacă le lipsește interacțiunea cu piața muncii, în profilul aplicanților se observă că cei mai mulți sunt vorbitori de limbi străine, 45% dintre ei completând că știu o singură limbă străină, în timp ce 28% au bifat două limbi străine în CV. Doar 17% dintre aplicanții pentru entry-level nu cunosc altă limbă în afara celei materne. În plus, aproape 80% dintre tineri au notat în CV că au permis de conducere”, spun reprezentanții BestJobs.

BestJobs este una dintre cele mai mari platforme de căutare. Ea întrunește peste 4,6 milioane de profesioniști și mii de freelanceri. Are peste 25.000 de joburi din toate domeniile.