Johnson & Johnson, probleme de AstraZeneca: ce se întâmplă cu campania de vaccinare din Europa

de: Alexandru Puiu
15 04. 2021

La aproximativ 24 de ore după ce a ajuns în România prima livrare de vaccinuri Johnson & Johnson, SUA a întrerupt vaccinare cu acel ser de imunizare, iar EMA a inițiat o investigație.

​​Primele 60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson au ajuns miercuri în România, în prima parte a zilei. Din păcate, acestea nu vor fi administrate, cel puțin deocamdată, până când Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu va da indicații privind siguranța serului.

Decizia a fost luată în România ca o consecință a faptului că șase persoane au dezvoltat tromboze în Statele Unite ale Americii după imunizare. „Așteptăm o precizare de la EMA privind datele de siguranță ale acestui vaccin. Nu ne forțează nimeni să începem vaccinarea cu acest tip de vaccin, avem capacitatea de stocare (…) Cred că în această săptămâna EMA va face o precizare privind datele de siguranță ale vaccinului Johnson & Johnson”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului de vaccinare.

Din păcate, mesajele de la UE nu nu sunt foarte clare la această oră, în timp ce Johnson & Johnson ar trebui să mai livreze doar în România, peste 100.000 de doze în aprilie, în luna mai – 518.400 de doze, în iunie – alte 1,6 milioane de doze.

Conform primelor estimări, dacă EMA refuză să mai utilizeze vaccinul Johnson & Johnson în Europa, campania de vaccinare a populației ar putea fi întârziată cu peste două luni. Această este concluzia companiei Arifinity, specializată în analiză și informații științifice.

„Dacă UE nu va putea să folosească vaccinul J&J pe termen nedefinit, acest fapt ar putea să împingă calendarul ce vizează vaccinarea a 75% din populaţia sa până în luna decembrie”, au declarat reprezentanţii acestei companii de analiză din Londra, în cel mai recent buletin al său de previziuni.

În concluzie, fără vaccinul Johnson & Johnson, Uniunea Europeană va ajunge la procentul de 75% populaţie vaccinată, considerat un prag suficient pentru atingerea imunităţii colective, în data de 8 decembrie, conform datelor agregate de specialiştii de la Airfinity. Prin comparaţie, data prognozată anterior pentru atingerea pragului de 75% era 30 septembrie.