Jobul de vis pentru mii de români: un singur român a dat lovitura în domeniu până acum

de: Mădălina Bahrim
17 02. 2021

Mai ții minte când erai mic și te întrebau mătușile ce vrei să te faci când vei fi mare? Dacă le spuneai că “astronaut”, asta e momentul tău. Se caută oameni.

Agenția Spațială Europeană (ESA) este în căutare de noi astronauți, pentru prima dată după mai bine de un deceniu. Toți românii care îndeplinesc criteriile de selecție sunt așteptați să se înscrie, a mai transmis ESA.

Până acum, din România, doar Dumitru Prunariu a reușit cu adevărat în acest domeniu. E primul, și singurul român, care a și ieșit în spațiu. Dar viitorul poate fi mai spectaculos. Ba mai mult, în 2021, țara noastră sărbătorește 40 de ani de la zborul lui Dumitru Prunariu.

Care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinești ca să speri că poți deveni astronaut

Trebuie să ai o pregătire profesională excepțională și un istoric de rezultate remarcabile pe durata studiilor. Apoi, să ai studii cel puțin la nivel de master și cel puțin trei ani de experiență profesională.

Printre domeniile cel mai frecvent întâlnite la astronauții de carieră se numără: inginerie aerospațială, aviație, diverse ramuri de inginerie, matematică-fizică, științele naturii, medicină, cibernetică, fără ca lista să fie exhaustivă.

Perioada de depunere a candidaturilor  este între 31 martie și 28 mai 2021. ESA va lua în considerare doar înscrierile trimise pe parcursul celor opt săptămâni prin intermediul portalului “Cariere la ESA”. După încheierea perioadei de înscriere, va urma un proces de selecție în șase etape, ce se prevede a fi finalizat în octombrie 2022.

“Să fii astronaut este un vis devenit realitate. Îmbină mai multe pasiuni de ale mele: știința, tehnologia, mașinăriile complexe, un mediu operațional solicitant, lucrul în echipe internaționale, pregătirea fizică și comunicarea cu publicul larg. Și, desigur, uneori mergi cu racheta la serviciu!”, a declarat Samantha Cristoforetti, unul dintre astronauții ESA, despre numeroasele posibilități de viitor.

De cealaltă parte, Prunariu susține că experiența activităților spațiale pe care România le desfășura în urmă cu 40 de ani a fost fundația pe care România a construit în acești ani colaborări internaționale, consolidându-și rolul de națiune spațială. “Sper ca în urma acestei campanii să pot preda ștafeta următorului astronaut român, care să reprezinte România în viitoarele misiuni de explorare spațială”, a declarat Prunariu.