Invenția care schimbă cu totul războaiele. Așa ceva se credea posibil doar în filme
Royal Marines au testat un „mini-elicopter” autonom, care este o dronă foarte silențioasă și capabilă să facă distincția între un combatant inamic și un soldat pașnic.
Drona „Ghost” se poate potrivi într-un rucsac mic pentru un transport facil până la linia din față și va oferi trupelor de comando un flux actualizat cu ceea ce se confruntă cu ei, conform The Times.
Astfel, personalul militar îi dă dronei încărcate cu senzori și echipată cu o cameră, o misiune specifică, spunându-i ce vor să găsească. Computerul dronei folosește apoi programe de inteligență artificială pentru a lua decizii și pentru a identifica și urmări țintele în mod autonom, în timp ce transmite datele către cele de la sol.
Această dronă-elicopter este realizată de Anduril, un start-up tehnologic din Silicon Valley, care recrutează fostul personal militar din Marea Britanie și își propune să reducă decalajul dintre industria militară și cea tehnologică.
Royal Marines au folosit această dronă în deșerturile din California
Paul Hollingshead, șeful pe zonele Europei, Orientului Mijlociu și Asiei al Anduril Industries, a declarat pentru The Times: „Nu îl pilotezi, ci îi dai sarcini. Îi dai un set de misiuni, cum ar fi să mergi într-o zonă și să găsești un obiect de interes. Aceste obiecte de interes sunt identificate predominant prin viziunea computerizată sau prin alți senzori integrați. Ar putea fi o ființă umană care se plimba într-o zonă care nu ar trebui să fie sau un vas de suprafață care se află într-o zonă despre care nu știam”.
Avionul cu un singur rotor, care este ca un schelet al unui elicopter, este rezistent la curenții mării, la căldura din deșert, la frigul arctic, la vânturile puternice și chiar și la șocurile puternice.
Se numește “Ghost” (Fantomă) datorită unei caracteristici foarte interesante – este foarte silențioasă: se poate deplasa la 90 de metri de țintă fără a fi auzită. Și este, de asemenea, dificil de detectat. Funcționează pe baza unui sistem numit Lattice și folosește algoritmi de viziune pe computer, pentru a distinge între oameni, vehicule terestre, nave de suprafață, animale sau alte aeronave. Ca referință, tehnologia este atât de precisă încât poate face chiar diferența între un leu și un tigru.
Există o serie de versiuni diferite de la cele mai recente avioane mici fără pilot Ghost 4 cu baterie, capabile să zboare timp de două ore. Ghost folosește, de asemenea, o platformă AI, ceea ce înseamnă că poate „roi” cu alte drone. Rețeaua de roi partajează date cu stația de bază, astfel încât utilizatorul primește o imagine de ansamblu completă a unei zone.
Dispozitivul este realizat pe baza inteligenței artificiale
Hollingshead, fost ofițer în Royal Gurkha Rifles, a adăugat: „Ghost este controlată de om și asamblată rapid la locul de lansare, în timpul în care ai face o ceașcă de ceai. După asamblare, utilizatorul pornește un laptop, confirmă misiunea și dă click pe un buton pentru a lansa un singur dispozitiv sau un “roi de fantome”. Este conceput pentru a fi la fel de intuitiv ca apelarea unui Uber”.
Locotenent-colonelul Simon Rogers, ofițerul comandant al 40 Commando în timpul proceselor, a declarant că au folosit sisteme aeriene pilotate de la distanță, astfel încât să poată lansa o cameră pe timp de noapte și să evalueze unde este inamicul. “Astfel, am putea înțelege cât de mult risc ne putem asuma. Ceea ce este diferit cu Ghost este că vine cu acest tip de margine tactică, este construit pentru soldați, este construit pentru a găsi oameni”, a spus el.
„Este mereu în căutare. Aceasta nu este doar o dronă cu cameră, ci un sistem de inteligență artificială. Am observat deja că s-a dovedit a fi un atu foarte bun”, a explicat Rogers. „Trebuie să fii destul de inovator și dispus să avansezi. Testăm tot ceea ce facem și reducem decalajul dintre soldatul analog și soldatul digital”.