În ce condiții mai pot exista evenimente mari ca Untold sau Neversea: experimentul Franței dă speranțe

de: Ciprian Ioana
16 02. 2021

Organizatorii de evenimente mari se confruntă cu încă un an pus sub semnul întrebării din cauza pandemiei, iar evenimente ca Untold sau Neversea sunt incerte. Franța, însă, caută niște răspunsuri concrete.

Din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentele mari au fost anulate și nu e clar dacă în 2021 se vor putea ține concerte cu mii de participanți. În acest context, evenimente de la noi care au făcut tradiție, Untold sau Neversea, sunt puse sub semnul întrebării. Industria caută soluții, dar totul ține de acceptul specialiștilor.

Franța, însă, caută niște răspunsuri mai concrete. Va organiza luna viitoare două mari concerte-test pentru a vedea dacă astfel de eveniment pot avea loc fără riscuri. Locațiile alese sunt Paris și Marsilia.

Franța testează dacă evenimente similare Untold și Neversea pot avea loc

Inițiativa aparține ministrului Culturii din Franța care, la presiunea industriei de organizare evenimente, caută soluții pentru ca astfel de manifestări să poată fi organizate în siguranță. Astfel, vor fi organizate două concerte-test, la care accesul publicului va fi permis inclusiv în picioare. Se va identifica astfel un posibil model care să permită redeschiderea locurilor pentru spectacole, în ciuda faptului că noul tip de virus încă n-a fost eradicat.

„Sunt foarte optimistă pentru festivalurile cu locuri pe scaune. (…) Pentru cele cu spectatori în picioare este mai complicat și din acest motiv voi realiza aceste experimente, care sunt destinate testării a ceea ce se întâmplă”, a spus ministrul francez al Culturii, Roselyn Bachelot.

„Sub rezerva unei situații epidemiologice catastrofale” și dacă protocoalele vor fi validate, două concerte-test vor avea loc în a doua jumătate a lunii martie, unul cu 1.000 de persoane la Marsilia, cu spectatorii „așezați dar cu posibilitatea de a se ridica” de pe scaune. Celălalt eveniment, din Paris, va avea loc cu 5.000 de participanți.

Ce se întâmplă concret

Oficialii vor ca toate persoanele să fie testate înaintea concertului, însă cazurile pozitive „nu vor fi triate pentru că trebuie să ne punem în situația în care este un amestec”. Testele vor fi repetate după eveniment, pentru a constata dacă acesta a dat un nivel al infectărilor. Vor fi distribuite măști și dezinfectant și practic se vor respecta toate regulile care pot fi respectate în astfel de condiții.

Experimentul se poate considera un succes dacă numărul persoanelor infectate nu va crește spectaculos. Toate persoanele participante vor fi monitorizate înainte și după evenimentele-test.

De asemenea, la Paris vor lua parte 5.000 de persoane – e vorba de un concert cu spectatorii în picioare, cu un grup test.

În 2020, toate marile festivaluri și concerte din România au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus.