realme 8 5G – telefonul de care aveai nevoie în 2021 tocmai a fost lansat: ieftin, cu 5G și alte două surprize

de: Răzvan Băltărețu
12 05. 2021

Suntem abia în mai și realme deja și-a făcut simțită prezența pe piața din România. Cel mai nou model are și 5G și, mai important, prețul încă este excepțional.

Când a anunțat seria realme 8, compania a impresionat prin două calități importante: design și preț. Nici caracteristicile tehnice nu sunt dezamăgitoare pentru zona sa de preț. De data aceasta vorbim de alt model: realme 8 5G. E disponibil în România din 12 mai. Înainte de acest moment am avut câteva zile la dispoziție să-l descopăr și să văd dacă l-aș recomanda. Răspunsu, pe scurt, este că da. Ecranul îl face remarcat, conectivitate 5G, dar stai să vezi ce-i cu bateria din el.

  • realme 8 5G la preț special, în versiunea de 64 GB aici
  • realme 8 5G la preț special, în versiunea de 128 GB aici

Spre deosebire de celelalte două modele disponibile, acesta vine cu un design un pic schimbat. Cea mai mare diferență e că pe spate, acum, scrie doar “realme”. Modulul camerelor a rămas în același colț stânga, mufa de căști e disponibil, iar camera de selfie e în stânga sus. Acum să discutăm despre diferențe și ce noutăți propune realme cu acest model.

realme 8 5G e despre viteză: pe internet și în utilizare

Ziceam mai sus de ecran. În acest caz, realme 8 5G are un ecran de 6,5 inci Full HD+, suficient de mare cât să te bucuri de conținut așa cum trebuie, dar nici prea mare cât telefonul să fie incomod de folosit. Noutatea notabilă e că acum vorbim de-o rată de refresh de 90 Hz. Dacă nu te-ai familiarizat până acum cu diferențele între 60, 90 sau 120 Hz, nu-i problemă. Cu cât numărul e mai mare, cu atât viteza e mai mare.

Experiența de utilizare, cu o rată de refresh de 90 Hz, e mult mai plăcută, cu animații mai fluide și cu senzația per total că folosești un telefon modern. Altfel spus, odată ce-ai încercat așa ceva, nu ai vrea să te mai întorci la altele.

Viteza din sistem și din aplicații e completată de conectivitate 5G. Din fericire, cel puțin în București, acoperirea e din ce în ce mai mare. Și, în funcție de cât vrei să ții telefonul, vei avea nevoie de așa ceva. În 2022, de exemplu, e foarte probabil să discutăm de-o dezvoltare accelerată a conectivității și atunci să nu-ți pară rău că n-ai un telefon compatibil.

Vestea și mai bună în acest caz e că vorbim de un telefon cu un preț excelent, dar și cu 5G. De unde în urmă cu doar un an modelele 5G era disponibile la prețuri de peste 3.000 de lei, e impresionant unde s-a ajuns acum. Dar să vedem ce mai are telefonul.

realme 8 5G are o cameră principală de 48 megapixeli completată de una cu 16 MP pentru selfie. Pe spate e însă și-un senzor care îți permite să tragi acele cadre macro pe care le-ai dori și să te apropii cu până la 4 cm de subiecte. Sigur, nu-i pentru toate situațiile de zi cu zi, dar e util să știi că, uneori, poți experimenta cu tipul acesta de fotografie sau că poți surprinde unele detalii pe care altfel le-ai rata. Totodată, pe spate mai e și un senzor alb-negru utilizat pentru nuanțarea portretelor.

Câteva cadre trase cu telefonul

În aplicația camerei foto sunt disponibile toate modurile deja populare, cum ar fi Portrait, Expert, Panoramă sau filmare în slow-motion. realme 8 5G oferă și un mod în care poți trage cadrele la rezoluție completă: 48 MP. Iar modul Nightscape te ajută să surprinzi acele cadre de noapte.

Că tot ziceam de camerele de pe spatele telefonului, trebuie menționat și designul acestuia. Ideea e următoarea: te vezi în reflexia de pe spate în două feluri diferite. Întâi e imaginea clasică, reflectată de finisajul glossy, apoi e aceeași imagine întoarsă la 180 de grade. Finisajul acesta e pe nuanța denumită Supersonic Black, în timp ce pe Supersonic Blue e un joc extraordinar de lumini. Remarc asta, pentru că-i lăudabil când un producător se chinuie un pic mai mult pe partea de design și nu se rezumă doar la o culoare și atât.

Ziceam mai sus de viteză, iar performanța realme 8 5G e asigurată de un procesor Dimensity 700 5G cu opt nuclee și este completat de 4 sau 6 GB memorie RAM. Personal, l-aș alege oricând pe cel din urmă. Asemenea și cu spațiul de stocare, că-s două versiuni: 64 și 128 GB.

În fine, să nu uit de baterie. Cât ar trebui să fie ca să fie bine? Cât mai mult, probabil. Iar aici chiar e mult. realme 8 5G are un acumulator de 5.000 mAh cu încărcare rapidă la 18 wați. Practic, chiar și pe 5G, tot e suficient de mult cât să treci printr-o zi plină fără să-ți faci griji.

Tot ceea ce reprezintă telefonul din punct de vedere hardware e pus în mișcare de Android 11. Interacțiunea se face însă prin interfața realme UI 2.0, intuitivă și colorată. Iar ca tot ce ții în telefon să fie în siguranță, acesta are și un scanner de amprente. Și e poziționat în poate cel mai bun loc: butonul Power. Altfel spus, activezi telefonul prin apăsarea butonului și e deja deblocat.

Ce ar mai fi de spus despre acest telefon

realme 8 5G, pomeneam mai sus, se lansează oficial pe 12 mai, iar prețurile au fost deja comunicate. Vorbim de 1.030 de lei pentru versiunea cu 4 GB memorie RAM și 64 GB spațiu de stocare și 1.130 lei pentru versiunea cu 6 GB RAM și 128 GB spațiu de stocare. Telefoanele au însă prețuri speciale timp de 72 de ore.

Versiunea de 128 GB va fi la 980 lei. Practic, la așa preț, nu prea găsești altceva care să bifeze cele trei caracteristici cheie: 5G, baterie mare, ecran la 90 Hz.

Fii însă atent între 18 și 20 mai. Atunci versiunea cu 64 GB va fi, în primele 72 de ore, la preț special de 880 lei.

Acum c-am trecut și de prețuri, iar acestea sunt cu adevărat excelent, ar mai fi loc de-o concluzie. Care e locul realme 8 5G pe piață acum sau în preferințele tale? Ei bine, aș zice că-i pe cel mai bun loc datorită prețului. Caracteristicile principale le-am bifat deja, prețul e excelent și în primele ore de la listare, dar și după, iar ca scenarii de utilizare, ei bine, poate fi atât telefonul copilului, cât și un telefon secundar sau poate chiar telefon principal dacă vrei să fie bun, să nu coste mult, dar nici să-ți lipsească anumite dotări necesare, cum ar fi 5G sau un ecran de 90 Hz. Ca să nu mai zic că ecranul e și generos.