Hackerii ruși, în spatele celei mai serioase amenințări digitale: ce giganți au mai îngenuncheat acum

de: Alexandru Puiu
01 11. 2021

Rusia se pare că are un program de anvergură pentru dezvoltarea hackerilor de ”înaltă calitate”. Nu de alta, dar autoritățile americane sunt din ce în ce mai des lovite de profesioniștii lui Putin. Nici măcar sancțiunile anunțate de SUA împotriva Rusiei nu fac vreo minune în a descuraja aceste practici.

Dezastrul a început cu atacul SolarWinds, care a făcut valuri la nivel global în urmă cu aproximativ un an. Între timp, aceiași echipă consemnată deja de americani fac în continuare victime printre companii importante din țara lui Joe Biden.

Microsoft și hackerii ruși

Conform datelor obținute de investigatorii Microsoft, a fost depistată o nouă campanie derulată de grupul rus de hackeri Nobelium. Aceasta a vizat mai multe companii americane, chiar dacă rata de succes a inițiativelor nu a fost la fel de sporită precum în cazul atacului SolarWinds.

La momentul de față, însă, problema nu constă atât de mult în pagubele materiale provocate, ci în faptul că rușii au câștigat acces la infrastructura mai multor giganți din SUA. Dacă datele se dovedesc a fi adevărate, efortul cibernetic nici măcar nu vizează doar instituții de stat ale țărilor care nu sunt bune prietene ale Rusiei, ci și companii private.

Grupul de hackeri este intitulat Nobelium și vizează, în principal, soluții de cloud. În acest fel, după ce acestea devin vulnerabile, sunt sparte, ”deschid poarta” către datele sensibile ale tuturor companiilor a căror funcționalitate depinde de serviciile respective.

Microsoft insistă pe faptul că noua campanie provenită de Rusia a vizat aproximativ 140 de furnizori și producători de soluții cloud, iar dintre aceștia, 14 au căzut victime după ce hackerii au intrat în rețelele lor interne. Pentru a înțelege mai bine anvergura problemei, ai în vedere că aproape 23.000 de atacuri au derulat hackerii (nu doar Nobelium) asupra a 609 dintre clienții Microsoft, începând cu luna iulie. La prima vedere, doar în mai puțin de 10 cazuri hackeri ar fi avut succes, au menționat oficialii gigantului din Redmond.