Victimele atacurilor cibernetice cresc: haosul creat pe calea ferată

Victimele atacurilor cibernetice cresc: haosul creat pe calea ferată

Numărul victimelor atacurilor cibernetice este în creștere. Excluzând renumitele atacuri SolarWinds, Kaseya, dar și altele care provin de la organizații cunoscute, Iranul s-a confruntat cu propria serie de astfel de atacuri pe parcursul weekend-ului.

Publicațiile Reuters și The Guardian au menționat faptul că sistemul feroviar dar și site-urile de transport ale statului au suferit o ”întrerupere cibernetică”, așa cuma  fost menționat în presa de stat în weekend.

Site-urile portalului au căzut, deși nu este clar cât de grav a fost afectat sistemul de trenuri. Oficialii iranieni au susținut că doar afișajele trenurilor erau cele afectate și apăreau mesaje false. Totuși, agenția de știri Fars a susținut că există un ”haos fără precedent”, care a inclus anulări și întârzieri.

Atât site-urile din Iran cât și sistemul de trenuri au fost aduse la normal începând cu luni dimineața. Momentan, nu se știe cine a fost în spatele acestor atacuri.

Lumea este din ce în ce mai expusă atacurilor cibernetice

Chiar dacă nu se știe sigur cine este autorul atacului, ministrul telecomunicațiilor, Mohammad Javad Azari-Jahromi a alertat oamenii despre amenințarea cu un ransomware, în cazul în care nu abordează cu seriozitate vulnerabilitățile de securitate.

Așa cum o face în mod istoric, Iranul a aruncat vina asupra SUA și Israel, în ceea ce privește unele atacuri cibernetice. Totuși, ransomware reprezintă în general opera unor organizații mondiale în acest sector.

America, dar și alte țări au lansat în mod obișnuit atacuri cibernetice asupra Iranului și, ambele părți s-au angajat într-un război digital relativ liniștit. Cu toate acestea, nu este clar care este cauza aici, iar acest atac ar putea reprezenta doar opera unor hackeri ”obișnuiți” care exploatează punctele slabe din infrastructura Iranului. Desigur, acest lucru poate avea drept scop beneficii materiale personale sau pur și simplu ravagii, cum ar fi cazul unor script kiddies care inițiază astfel de atacuri doar pentru a-și demonstra ”abilitățile”.