Greșeala care îți aduce o amendă de 500 de lei, nici nu trebuie să fii la volan: mulți români nu știu cât se pun în pericol

de: Alexandru Puiu
26 11. 2021

Particularitățile Codului Rutier continuă să fie o himeră pentru foarte mulți șoferi din România, mai ales când vine vorba de sancțiunile care vizează și alte persoane dintr-o mașină, nu doar oamenii de la volan.

Când dai de permis în România, trebuie să cunoști foarte bine regulile de circulație. Asta nu înseamnă însă că știi care sunt sancțiunile. În plus, sumele din spatele acelor sancțiuni pot varia foarte mult de la un an la altul. Ele depind de punctul de amendă, iar acea referință este ancorată în salariul minim pe economie. La momentul de față, un punct de amendă este 145 de lei, dar în ianuarie poate să sară la 160 de lei sau mai mult.

Ce amendă primești pentru centura de siguranță, chiar dacă stai în spate

Conform Codului Rutier, toate persoanele dintr-un autovehicul care se află în mișcare sunt obligate să poarte centura de siguranță. Nu contează locul pe care îl ocupă în mașină. Cei mai mulți români nu știu asta, dar amenda cade în cârca celui care încalcă legea. Punctual, legislația în vigoare prevede ca toate persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate sunt obligate să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice.

În condiții ideale, la urcarea pasagerilor în mașină, șoferii sunt obligați să-i informeze în legătură cu obligativitatea purtării centurii de siguranță. Această mențiune este inclusă în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice. ”Art. 99. (1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice: 8. nerespectarea obligației conducătorului de autovehicul și a pasagerilor acestuia de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranță omologate”.

Dacă nu porți centura de siguranță când stai în spate, riști o amendă încadrată în clasa 1 de contravenții. Acest lucru presupune o penalizare cu două sau trei puncte-amendă. Deoarece punctul de amendă a rămas neschimbat în 2021, valoarea sa este tot de 145 de lei, ca în 2020. Cel mai probabil, însă, va crește în 2022. Tot atunci, amenda pentru acest gest aparent banal va depăși, cel mai probabil, 500 de lei. Momentan, este între 290 și 435 de lei, valoarea fiind stabilită de agentul de circulație.