Două obiecte roșii au fost găsite în centura de asteroizi: nu ar trebui să fie acolo

Două obiecte roșii au fost găsite în centura de asteroizi: nu ar trebui să fie acolo

Două obiecte roșii se ascund într-o parte a sistemului solar, unde nu ar trebui să fie. Rocile spațiale ar fi putut veni de dincolo de Neptun și ar putea oferi indicii asupra haosului sistemului solar timpuriu.

Oamenii de știință conduși de Sunao Hasegawa de la JAXA, agenția spațială japoneză, au raportat recent în The Astrophysical Journal Letters că două obiecte reperate în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter par să fi provenit dincolo de Neptun. Descoperirile ar putea într-o zi să ofere dovezi directe ale haosului care a existat în sistemul solar timpuriu.

„Dacă este adevărat, ar fi o descoperire uriașă”, spune Hal Levison, un om de știință planetar de la Southwest Research Institute din Colorado.

“Cartierul stelar” al Pământului este destul de stabil astăzi. Dar acum patru miliarde de ani, haosul domnea, pe măsură ce orbitele lui Jupiter și ale altor planete gigantice dincolo de ea s-ar fi putut schimba. Ravagiile gravitaționale cauzate de acest “dans planetar” au aruncat probabil bucăți de stâncă și gheață peste tot.

„A fost foarte dinamic”, a spus Karin Öberg, expert în evoluția sistemului solar, de la Universitatea Harvard.

Aceste două obiecte spațiale roșii ar putea explica originile vieții

Unele dintre aceste roci s-au așezat în decalajul dintre Marte și Jupiter și au devenit centura de asteroizi. Se crede că cea mai mare parte a materialului este o bucată destul de similară de rocă inactive care nu a reușit să formeze planete.

Dar apoi, există două obiecte numite 203 Pompeja și 269 Justitia. Ele orbitează la aproximativ 2,7 și 2,6 ori distanța Pământ-Soare, în centura de asteroizi. 203 Pompeja, la o distanță de aproximativ 112 kilometri, pare să fie intact din punct de vedere structural, în timp ce 269 Justitia, la doar 56 de kilometri, este probabil un fragment al unei coliziuni anterioare. Ambele au orbite circulare stabile, ceea ce înseamnă că trebuie să se fi instalat în acest spațiu cu mult timp în urmă.

Ambele au și o culoare neobișnuită. Obiectele din sistemul solar interior tind să reflecte mai multă lumină albastră, deoarece sunt lipsite de material organic – lucruri precum carbonul și metanul – în timp ce obiectele din sistemul solar exterior sunt mai roșii, deoarece au o mulțime de elemente organice, probabil elementele de bază ale vieții de pe Pământ.

„Pentru a avea aceste substanțe organice, trebuie să ai inițial multă gheață la suprafață”, a spus Michaël Marsset de la Massachusetts Institute of Technology, coautor al lucrării. „Deci, trebuie să se fi format într-un mediu foarte rece. Apoi iradierea solară a gheții creează acele organice complexe”.

O navă spațială ar trebui să cerceteze acești asteroizi

Aceste două roci, după cum se dovedește, sunt extrem de roșii – mai roșii decât orice altceva văzut în centura de asteroizi. Deși au fost găsite indicii provizorii ai altor asteroizi roșii, aceștia doi par a fi speciali.

Descoperirea, dacă este corectă, ar oferi dovezi ale migrației planetare în sistemul solar timpuriu, în special în sprijinul unei idei numite Modelul Nisa, Saturn, Uranus și Neptun deplasându-se spre exterior și Jupiter ușor spre interior, de câteva sute de milioane de ani. Acest lucru ar fi deranjat asteroizii încărcați cu rămășițe organice de la formarea planetelor, trimițându-le în jurul sistemului solar.

„Este o descoperire interesantă cu implicații pentru originile vieții”, a spus Dr. Öberg.

Majoritatea acestor obiecte rămase în prezent sunt cunoscute sub numele de obiecte trans-neptuniene și orbită în centura Kuiper dincolo de Neptun. Multe sunt de culoare roșie, cum ar fi Arrokoth, piatra pe care misiunea NASA New Horizons a avut-o în prim plan în 2019. 203 Pompeja și 269 Justitia par să se potrivească.

„Oamenii vorbesc despre o fracțiune de asteroizi care provin din centura Kuiper de destul de mult timp”, a spus Josh Emery, un om de știință planetar de la Universitatea Arizona din Nord. El a spus că cercetarea „face cu siguranță un pas înainte” spre găsirea de dovezi care să susțină această ipoteză.

Pentru a confirma cu adevărat originea a 203 Pompeja și 269 Justitia, o navă spațială ar trebui probabil să viziteze aceste două obiecte roșii. O astfel de misiune ar putea oferi o privire asupra sistemului solar exterior, dar fără a petrece un deceniu sau mai mult pentru a zbura acolo.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: