Google actualizează „lista neagră”: ce se întâmplă cu routerul OnHub

de: Andrei Tilimpea
31 12. 2021

Routerul Google OnHub este adăugat pe lista neagră a produselor oferite de gigantul american.

Dacă încă mai folosești un router Google OnHub, gigantul informatic te anunță că trebuie să te gândești la o schimbare. Conform celor de la Android Police, Google a trimis notificări de terminare a suportului și garanției pentru routerul OnHub la data de 19 Decembrie 2022. Funcțiile de bază ale routerului vor continua să funcționeze și după această dată, însă serviciile avansate, precum și configurările speciale nu vor mai fi disponibile prin aplicațiile Google și nu se vor mai trimite configurări de securitate.

În același email de notificare către utilizatorii OnHub, Google le oferă acestora o reducere de 40 la sută pentru echipamentele Nest Wifi, pentru a-și putea înlocui routerele.

Routerul OnHub a fost considerat, încă de la momentul lansării, un obiect oarecum neobișnuit din suita Google, mai ales când este comparat cu ofertele competitorilor. De la început, OnHub a fost considerat mediocru, un router ce oferă puțină flexibilitate utilizatorilor, fiind greu de utilizat.

Google Wifi, acum cunoscut drept Nest Wifi, a înlocuit OnHub la doar un an de la lansare. Primii utilizatori au avut ocazia să integreze cele două sisteme și să le folosească în paralel, însă această opțiune nu va mai fi disponibilă la momentul întreruperii suportului pentru OnHub.

Routerele nu vor înceta să funcționeze

Faptul că Google poate face ca un router să își piardă mare parte din funcții peste noapte reprezintă unul dintre dezavantajele componentelor ce necesită o aplicație sau un cont online pentru a rula normal. Cu toate că și concurența se îndreaptă în această direcție, marii producători cum ar fi Asus, Netgear, Linksys încă oferă opțiunea de configurare a echipamentelor în interfața web, pentru ca toți utilizatorii să poată avea acces la setările de bază.

Sistemele wifi de tip mesh, cum sunt cele promovate de Google sau Amazon, oferă avantajul unui configurări simple, un preț accesibil și o experiență de utilizare plăcută. Marele dezavantaj al acestor sisteme este că utilizatorul va depinde în totalitate de aplicația sau abonamentul fără de care echipamentele nu pot funcționa, iar ritmul cu care acestea trebuie schimbate este dictat în totalitate de producător.