Fenomenul neobișnuit care s-a întâmplat în Antarctica acum peste 400.000 de ani

de: Ozana Mazilu
01 04. 2021

Asteroizii care explodează direct în suprafața Pământului pot provoca daune mari, dar, așa cum sugerează noi dovezi descoperite în estul Antarcticii, asteroizii care explodează la intrarea în atmosferă pot fi la fel de devastatori. Iată fenomenul care s-a petrecut în Antarctica antică.

Cu aproximativ 430.000 de ani în urmă, o explozie puternică de gaz și aer supraîncălzit a incinerat suprafața Antarcticii.

Infernul a coborât din spațiu ca un gigantic aruncător de flăcări, după ce un obiect de dimensiunea unui teren de fotbal a intrat și a explodat în atmosfera Pământului. Când a aterizat, „explozia aeriană”, așa cum o numesc oamenii de știință de la Universitatea din Kent, care au descoperit-o, a ars totul în zonă la câteva mii de grade Celsius.

Fenomenul care s-a petrecut în Antarctica antică ar fi devastator azi

Au existat mai multe evenimente de explozie aeriană în timpul istoriei umane, deși au fost mult mai puțin severe decât cel în cauză, potrivit Gizmodo. O minge de foc similară a aplatizat o bucată uriașă din pădurea siberiană în 1908. Un altul a explodat peste Chelyabinsk, Rusia, în 2013.

Explozia nu a lăsat un crater, dar a lăsat în urmă dovezi sub formă de sfere minuscule și negre de metal și piatră care s-au contopit în timpul temperaturilor extreme, potrivit cercetării echipei, care a fost publicată recent în revista Science Advances. Dar dacă s-ar întâmpla din nou, am observa cu siguranță.

Autorul principal al studiului, Matthias van Ginneken, geochimist de la Universitatea din Kent, a declarat pentru Gizmodo că „orice lucru aflat direct în calea sa ar fi fost vaporizat”.

„Înseamnă că orice lucru aflat direct în calea sa ar fi fost vaporizat”, a explicat van Ginneken. „În plus față de aceasta, o undă de șoc enormă a rezultat din explozia asteroidului aproape de Pământ”, a spus el, adăugând că, dacă un eveniment similar se va întâmpla acum într-o zonă locuită astăzi, „ar fi dezastruos și extrem de distructiv pe câteva sute de kilometri”.