Descoperire excepțională făcută la un kilometru sub gheața din Antarctica

Descoperire excepțională făcută la un kilometru sub gheața din Antarctica

Oamenii de știință au găsit accidental viață la un kilometru sub gheață în Antarctica. „Niciodată într-un milion de ani” nu s-ar fi așteptat la asta, a spus cercetătorul principal.

Oamenii de știință presupuneau, înainte de această descoperire, că nimic nu ar putea trăi în astfel de condiții. Teoria anterioară era că viața nu putea exista în astfel de medii: lipsă de alimente, temperaturi înghețate și întuneric complet.

Creaturile au fost găsite atașate de un bolovan în mările înghețate de sub platforma de gheață Filchner-Ronne. Experții de la British Antarctica Survey au forat în aproape un kilometru de gheață, apoi încă jumătate de kilometru de apă pentru a face descoperirea.

„Zona de sub aceste platforme de gheață este probabil unul dintre cele mai puțin cunoscute habitate de pe Pământ”, a spus Dr. Huw Griffith, unul dintre oamenii de știință care a făcut descoperirea. „Nu am crezut că aceste tipuri de creaturi, cum ar fi bureții, vor fi găsite acolo”.

Există viață sub gheața din Antarctica

Oamenii de știință nu au plecat să caute viață acolo. Au forat prin stratul de gheață pentru a colecta probe de pe fundul mării. În schimb, camera lor a lovit un bolovan. Când au analizat filmările camerei, a dezvăluit această descoperire.

„Niciodată într-un milion de ani nu ne-am fi gândit să căutăm acest tip de viață, pentru că nu credeam că va fi acolo”, a spus Griffiths pentru The Guardian.

Videoclipul dezvăluie două tipuri de creaturi neidentificate. Creaturile marcate cu roșu par să aibă tulpini lungi, în timp ce un alt tip de creatură evidențiată în alb arată mai mult ca un animal rotund, ca un burete.

Se creadea  că, cu cât habitatul se întindea mai adânc și mai departe de o sursă de lumină, cu atât mai puțin probabil ar fi găsit viața. „Descoperirea noastră ridică atât de multe întrebări, cum ar fi cum au ajuns acolo? Ce mănâncă? De cât timp sunt acolo?”, a spus Griffith într-un comunicat de presă.

Oamenii de știință au spus că următorul lor pas este să înțeleagă dacă acestea sunt specii noi. „Pentru a răspunde la întrebările noastre va trebui să găsim o modalitate de a ne apropia de aceste animale și de mediul lor”, a adăugat Griffith.

Citește și: