Facturi la utilități: acum s-a aflat care va fi situația reală la iarnă

de: Mădălina Bahrim
07 10. 2021

În ultimele luni, românii, ca și ceilalți europeni, se confruntă cu facturi din ce în ce mai costisitoare. În aceste condiții, nu putem să nu ne întrebăm ce va întâmpla în sezonul rece, care e la doar câteva săptămâni distanță.

Din fericire, se pare că nu ne așteaptă o situație atât de tragică la iarnă. În privința gazelor, cel puțin știm că depozitele europene sunt pline și avem suficientă cantitate de gaze naturale pentru a traversa sezonul rece.

Ce va întâmpla în sezonul rece

„Gradul de umplere a depozitelor subterane este de peste 73% în Europa. Acest nivel este mai mic decât media din ultimii zece ani dar unul adecvat pentru a acoperi necesarul din sezonul de iarnă”, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson în Parlamentul European.

Comisarul european a mai anunțat că, până la finele acestui an, va prezenta și un plan de reformă pentru piețele de energie.

„Până la finele anului, voi propune o reformă a pieţei gazelor, şi în acest context voi revizui aspectele legate de stocare şi securitatea aprovizionării”, a mai spus comisarul european.

Îți amintesc faptul că statul român a decis să ajute o mare parte din populația României prin subvenționarea unei părți din facturile la energie electrică și gaze naturale.

Trebuie să știi că ajutorul se acordă în perioada 1 noiembrie – 31 martie pentru toți românii, indiferent de venituri, cu condiția să nu depășești 1000 de kWh la curent și 1000 de metri cubi la gaze naturale consumate, pe întreaga perioadă. Ajutorul la energie electrică este de 21 de bani/kWh, în timp ce la gaz discutăm de o compensație de 25% din factura lunară.

De reținut că există praguri lunare de gaz și curent în care consumatorii trebuie să se încadreze, pentru a putea beneficia de ajutorul de la stat. La curent, discutăm de 200 kWh pe lună, în timp ce la gaz, valorile variază în funcție de temperaturile estimate pentru lunile respective. Este vorba, în ordine, de 150 metri cubi în noiembrie, 250 metri cubi în decembrie, 250 în ianuarie, 200 în februarie și 150 în martie.