06 oct. 2021 | 07:26

Veștile proaste se văd pe facturile la energie electrică și gaze naturale: nu știu cum ne mai descurcăm

ACTUALITATE
Veștile proaste se văd pe facturile la energie electrică și gaze naturale: nu știu cum ne mai descurcăm

Nu doar românii se plâng de facturi mai mari la gaz și curent. Situația este una dezastruoasă în întreaga Europă, iar dezastrul financiar este abia la început. Prețurile de referință, la finalul zilei de ieri, au atins maxime istorice.

Ne confruntăm cu o situație foarte dificilă când vine vorba de aprovizionarea cu gaze naturale și energie electrică. O parte importantă a problemei ține de prețurile din ce în ce mai generoase pe care le achităm în fiecare lună. Pe de altă parte, furnizorii au început să practice aceste valori din cauza faptului că ne confruntăm cu cea mai gravă criză din ultimele decenii pe partea de aprovizionare. În urmă cu câteva săptămâni, detaliam posibilitatea cât se poate de reală de a rămâne fără gaz la iarnă, în cazul în care vom avea vreo 10 zile de frig continuu. Acel scenariu este posibil în continuare. Depozitele sunt, pur și simplu, prea mici.

Ce se întâmplă cu prețurile la curent și gaz

Europa a fost lovită de o creștere explozivă a prețurilor la energie, pe măsură ce economiile au ieșit din pandemie. Această nouă realitate a sporit cererea pe piața cu pricina, în timp ce oferta sau, mai bine zis, depozitele s-au diminuat. Dincolo de facturile sporite pentru consumatorul final, aceste detalii se reflectă într-o creștere a costurilor la energie și au repercusiuni asupra producției industriale, un alt aspect care începe să coste omul obișnuit, indiferent ce își cumpără.

În tot acest timp, companiile încerc să-și regândească producția, dar își măresc și prețurile pentru a supraviețui și a face față situației. De partea cealaltă a baricadei, oamenii obișnuiți cochetează din ce în ce mai des cu combustibili alternativi.

La hub-ul de gaze din Olanda, cotațiile futures la gaze naturale au crescut marți dimineața cu 7,6%, până la 104 euro pentru un mWh. Asta s-a întâmplat în condițiile în care livrările de gaze din Rusia, principalul furnizor al continentului, au rămas limitate, iar livrările din Norvegia au scăzut. În ultima lună, prețurile la gaze naturale aproape s-au dublat în condițiile în care stocurile Europei sunt la cel mai scăzut nivel pentru acest sezon din ultimul deceniu.

Ca posibile soluții, președintele Comisiei Europene are două inițiative pe care urmează să le discute cu ceilalți oficiali UE înainte de mijlocul acestei luni. Este vorba de decuplarea prețului la energie electrică de cel al gazelor naturale, dar și de realizarea unor rezerve strategice de gaze naturale ale Uniunii Europene.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele