Faci închisoare dacă folosești cardul altei persoane: ce trebuie să știe românii dacă ”se bucură” de un card străin

de: Mădălina Bahrim
19 08. 2021

Trebuie să știi că folosirea cardului bancar al unei alte persoane, fără acordul acesteia, îți poate aduce ani grei de închisoare.

Un bărbat din Roman a aflat acest lucru pe propria lui piele. Acesta, în vârstă de 34 de ani, cu studii gimnaziale, necăsătorit și fără ocupație, a găsit, din întâmplare, un card bancar.

Cardul era pierdut de proprietarul său într-o parcare a unui supermarket din Roman, județul Neamț.

În loc să alerteze autoritățile, bărbatul a plecat la cumpărături

În mod normal, bărbatul ar fi trebuit să predea cardul găsit la cea mai apropiată secție de poliție, pentru ca oamenii legii să găsească proprietarul și să i-l returneze.

Nu s-a întâmplat așa. Bărbatul care a găsit cardul a profitat de faptul că acesta permitea efectuarea de tranzacții contactless, motiv pentru care a plecat la shopping.

În doar o oră și jumătate, acesta a reușit să efectueze 15 tranzacții de sub 100 de lei cu cardul contacteless, în mai multe magazine din Roman.

Cardul nu solicita introducerea codului PIB până la valoarea de 100 de lei, iar bărbatul a putut să efectueze liniștit plățile.

Potrivit anchetei desfășurate ulterior de polițiști, s-a aflat faptul că acest card fusese pierdut de posesorul său, în data de 2 mai 2020. Acesta efectuase cumpărături la respectivul supermarket, iar în parcare, cardul contactless i-a căzut din buzunar.

Așa a ajuns cardul în proprietatea celui care l-a găsit, pe data de 3 mai. Pe 4 mai, bărbatul a făcut cele 15 tranzacții, iar două zile mai târziu, în data de 5 mai, proprietarul cardului a fost anunțat de reprezetanții băncii, prin SMS, că acesta a fost blocat, pentru siguranța contului.

Bărbatul a fost trimis în judecata în ianuarie 2021, fiind acuzat de săvârșirea infracţiunilor de însuşirea bunului găsit, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic.

Acesta mai avea probleme anterioare cu legea și o pedeapsă aflată în suspendare, motiv pentru care magistrații l-au condamnat, în primă instanță, la o pedeapsă de 3 (trei) ani și 5 (cinci) luni închisoare și 1 (unul) an pedeapsa complementară a interzicerii exercitării respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Nemulțumit de sentința primită, acesta a atacat decizia magistraților, iar acum cauza se va judeca la Curtea de Apel Bacău, în data de 11 noiembrie 2021.