Poți rămâne fără bani pe card: trucurile ca să eviți capcanele de la bancomat, când mergi în vacanță

Poți rămâne fără bani pe card: trucurile ca să eviți capcanele de la bancomat, când mergi în vacanță

Suntem în plin sezon al concediilor, dar, pe lângă relaxare, trebuie să fim atenți și la anumite lucruri. Spre exemplu, cum plătim, deoarece poți rămâne fără bani pe card.

Așadar, cash sau card? E dilema celor care îşi fac vacanţa în afara ţării. Acum, toate cardurile emise de băncile din România funcţionează în străinătate, astfel că este varianta cea mai la îndemână.

Cum să nu rămâi fără bani pe card în concediu

Însă trebuie să fii atent la comisioane. În funcţie de ţară, acestea pot ajunge chiar la 2%. Așadar, mult mai mult plătesc cei care decid să scoată bani de pe card, în străinătate. Din comoditate sau pentru siguranţă, tot mai mulţi români evită să plece cu bani cash în concediile din afara ţării.

“Cu cardul e o metoda sigură pe care o folosești atât pentru plata la hotel, restaurant etc”, spune Gabriel Pralea, director de rețea CEC Bank, citat de Observatornews.ro.

Astfel, plata cu cardul este o metodă sigură dar cu un preţ. Comisioanele percepute de bănci încep de la 0,5% dintr-o tranzacție, dar pot depăşi lejer şi 2%, arată o analiză recentă.

Sunt însă şi carduri atașate unei aplicaţii financiare, care nu percep niciun fel de comision la tranzacţie. Revolut, cel mai cunoscut serviciu de acest gen are peste un milion de utilizatori în România şi peste 15 milioane în toată lumea.

“Dacă avem card în moneda locală este ideal. Nu vom plăti comision de conversie valutară, plătim direct la comerciant”, spune Irina Chiţu, analist financiar, citată de aceeași sursă.

Mai mult, cei care scot bani de la bancomat, din străinătate, plătesc și mai mult. Dincolo de costurile de retragere impuse atât de banca mamă cât şi de instituţia financiară de unde se face tranzacţia, mai platesc şi pentru conversia valutară, ceea ce inseamnă că pot să piardă chiar şi 10% din suma retrasă.

Din acest an, regulamentul european obligă instituţiile bancare să afişeze marja de schimb valutar. Așa că uită-te la ce scrie pe ecranele bancomatelor.