Efectul neașteptat pe care încălzirea globală îl are asupra ghețarilor

de: Ozana Mazilu
20 07. 2021

Suntem cu toții conștienți de efectele dezastruoase ale schimbărilor climatice. Iată cum încălzirea globală afectează ghețarii din Alpii Elvețieni.

În mai puţin de două secole, încălzirea climatică a remodelat profund peisajul Alpilor elveţieni, unde topirea gheţarilor a dus la formarea a peste o mie de noi lacuri, scrie AFP, citat de Hotnews.

O nouă inventariere a lacurilor glaciare elveţiene a dezvăluit că de la sfârşitul micii ere glaciare, din jurul anului 1850, aproape 1.200 de noi lacuri şi-au făcut apariţia în regiuni din Alpii Elveţieni. Aproximativ o mie dintre acestea există şi în prezent, conform studiului realizat de Institutul Federal Elveţian pentru Știinţa şi Tehnologia Apei (EAWAG), Universitatea din Zurich şi Biroul Federal pentru Mediu.

În timp ce întinderile de gheaţă se retrag, lasă în urma lor depresiuni şi baraje naturale care sunt umplute cu apa rezultată din topirea gheţarilor, rezultând noi lacuri.

„Am fost surprinşi, pe de-o parte, de numărul lor impresionant şi, pe de altă parte, de formarea lor extrem de rapidă”, a explicat Daniel Odermatt, responsabil din cadrul EAWAG, într-un comunicat, citat de Hotnews. „La începutul acestui proiect, ne bazam pe existenţa a câtorva sute de lacuri glaciare”, a mai precizat cercetătorul, adăugând că „180 dintre ele au fost adăugate în ultimul deceniu”.

Daniel Odermatt a subliniat faptul că această inventariere constituie „un excelent punct de pornire pentru a observa şi analiza influenţa schimbărilor climatice asupra lacurilor glaciare”.

La fel ca şi în restul Alpilor, gheţarii din Elveţia se topesc. Doar în cursul anului trecut ei au pierdut 2% din volum, conform unui studiu anual publicat de Academia Elveţiană de Ştiinţe.

O dovadă vizibilă a schimbărilor climatice din Alpi, conform cercetătorilor, este că între anii 2006 şi 2016, rapiditatea formării de noi lacuri glaciare a crescut semnificativ. În medie, 18 noi lacuri se formează în fiecare an.

Încălzirea globală, în kilometri de ghețari topiți: abia acum înțelegem ce înseamnă încălzirea globală

Încălzirea globală continuă să fie un fenomen foarte abstract pentru o secțiune semnificativă din populație. Este greu să înțelegi un grad în plus la temperatura medie la fiecare câțiva ani, dar când vezi ritmul topirii ghețarilor, este imposibil să mai fii ignorant.

O mare parte din Islanda este dominată de ghețari. Așa a fost dintotdeauna. Din păcate, aceștia par să dispară într-un ritm surprinzător de alert, iar eforturile pentru prevenirea unui dezastru global sunt infime spre inexistente.

Amenințați cu dispariția aproape completă până în 2200, ghețarii islandezi au pierdut deja aproximativ 750 km2 din suprafața de la începutul anilor 2000, sau 7% din suprafața lor totală, sub efectul încălzirii globale, potrivit unui studiu.