Echinocțiul de toamnă a început: Google îți amintește că s-a terminat vara cu un Doodle

de: Ozana Mazilu
22 09. 2021

La fiecare câteva săptămâni, gigantul din Mountain View îți mai pune la dispoziție un Google Doodle pe pagina principală a celui mai popular motor de căutare. Acum, oricât de rău ți-ar părea, îți amintește că vara s-a sfârșit. Iată cum ilustrează Google echinocțiul de toamnă din acest an.

Anul acesta, toamna astronomică începe în 22 septembrie la ora 22:21, potrivit Observatorului Astonomic „Amiral Vasile Urseanu”. În aceeași zi, în emisfera australă începe primăvara.

Echinocțiul de toamnă se petrece anul acesta pe 22 septembrie

Echinocțiul de toamnă, care marchează intrarea în toamnă, nu se produce la aceeaşi data, datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când avem calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, dar cel mai frecvent a avut loc la 22 sau 23 septembrie. La echinocţiul de toamnă, ca și la cel de primăvară, ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

Astfel, în 22 septembrie la ora 22:21 este momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro.

După echinocţiul de toamnă, ziua devine tot mai scurtă iar noaptea tot mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie 2020.

În zona Polului Nord, începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului, timp de șase luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

La 8 septembrie, sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică) marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei. Vremea se răceşte, începe migraţia păsărilor, iar o vorbă populară spune că acum se schimbă pălăria cu căciula.

Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică.

Acest punct de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul vernal. Punctul vernal este folosit pentru definirea coordonatelor astronomice ecuatoriale. Datorită faptului că punctul se deplasează pe ecliptică, coordonatele se definesc pentru poziția punctului într-un anumit an, de exemplu 1950,0 sau 2000,0.