Drona de război care poate fi lansată dintr-un bombardier tocmai a fost dezvăluită

de: Ozana Mazilu
10 02. 2021

DARPA, aripa de cercetare și dezvoltare a armatei Statelor Unite, dezvoltă o nouă dronă de luptă care poate fi lansată dintr-un avion de vânătoare sau dintr-un bombardier. Și apoi să tragă cu rachete proprii.

Drona, care a fost supranumită „LongShot”, este destinată să facă lupta aeriană mai sigură pentru piloții umani, potrivit Defense News. Ideea este că lansarea unei drone care apoi trage cu arme permite piloților să stea mai departe de lupta în sine. Altfel, nu ar fi putut face acest lucru. Aceasta este o altă extensie utilă a robotizării tot mai mari a puterii militare.

Această dronă poate fi folosită pe câmpul de luptă

DARPA a anunțat într-un comunicat de presă recent că a atribuit contracte către General Atomics, Lockheed Martin și Northrop Grumman pentru prima fază a programului LongShot, care presupune dezvoltarea proiectelor preliminare pentru sistemul de drone armat.

„Programul LongShot schimbă paradigma operațiunilor de luptă aeriene prin demonstrarea unui vehicul fără pilot, lansat în aer, capabil să folosească arme de aer curente și avansate”, a declarat în comunicatul de presă locotenent-colonelul Paul Calhoun, manager de program pentru Biroul de Tehnologie Tactică al DARPA. „LongShot va duce la un alt nivel îmbunătățirile tradiționale ale armelor, oferind un mijloc alternativ de generare a capacității de luptă”.

Încă nu este încă clar cum va arăta calendarul pentru introducerea programului LongShot de la DARPA în cer.

Dar, după cum observă Defense News, pare fezabil ca atât Forțele Aeriene, cât și Marina să ajungă să folosească drone. Așa că probabil vom vedea teste în care arma robotică este lansată dintr-o mare varietate de vehicule militare.

Cum vrea armata SUA să-și bulverseze adversarii. Tehnologia care ar putea ajuta soldații în război

De asemenea, armata SUA dezvoltă o nouă tehnologie care poate păcăli adversarii care urmăresc semnalele electrice emise de echipamentul soldaților.

Urmărirea spectrului electromagnetic este deja un mod viabil de a monitoriza mișcările sau operațiunile combatanților prin preluarea semnalelor emise de dispozitivele de comunicație de departe.

În acest moment, deocamdată tehnologia MEDS este doar un concept. Dar ar putea fi gata în câțiva ani.