16 apr. 2021 | 11:36

Directorul Institutului de Căutare a Vieții Extraterestre avertizează că e periculos să căutăm extratereștri

ACTUALITATE
Directorul Institutului de Căutare a Vieții Extraterestre avertizează că e periculos să căutăm extratereștri

În timp ce mulți oameni de știință încearcă din răsputeri să avem primul contact sau cel puțin să găsească dovezi ale unei civilizații extraterestre, alții își pun o întrebare crucială: suntem siguri că am vrea cu adevărat ca extratereștrii să ne găsească? Sau să găsim noi extratereștri?

„Nu avem niciun motiv să credem că progresul tehnologic și altruismul sau moralitatea sunt cumva legate”, a declarat Andrew Siemion, cercetătorul SETI, pentru Inverse. „Probabil că există civilizații răuvoitoare în alte părți ale universului, așa că este cu siguranță un lucru pe care ar trebui să îl luăm în considerare în timp ce continuăm să explorăm universul”.

Ar trebui sau nu să căutăm extratereștri?

Siemion, care este directorul Centrului de Cercetare Berkeley SETI și director al proiectului Breakthrough Listen, de “vânătoare de extratereștri„, invocă o tensiune în centrul oricărui proiect de căutare a vieții extraterestre. Găsirea ei cu succes ar schimba lumea – dar nu există nici o garanție că omenirea va supraviețui întâlnirii.

Michio Kaku, un important fizician și expert SETI, a împărtășit recent un avertisment similar, deși nici el, nici Siemion nu par să creadă că riscurile posibile sunt un motiv suficient pentru a nu mai căuta extratereștri.

„Acum, personal, cred că extratereștrii de acolo ar fi prietenoși, dar nu putem miza pe asta”, a declarat Kaku pentru The Guardian recent. „Deci, cred că vom lua contact, dar ar trebui să o facem foarte atent”.

Este o întreagă dezbatere cu privire la faptul dacă omenirea ar trebui să se dezvăluie sau nu universului și să transmită mesaje către orice civilizație extraterestră care ar putea fi acolo. Noi am aruncat semnale radio în cosmos de un secol, astfel încât orice extraterestru în decurs de o sută de ani lumină și capabil să intercepteze un mesaj specific este deja mai mult decât conștient de existența noastră.

„Ideea este că este prea târziu să ne ascundem oricum”, a declarat pentru Inverse astrobiologul și președintele Institutului de Mesagerie Extraterestră (METI), Douglas Vakoch. „Dacă sunt pe drum, atunci este în avantajul nostru să îi facem parteneri de conversație”.