08 aug. 2020 | 20:00

VIDEO: Oamenii de știință folosesc Luna ca pe o oglindă uriașă, ca să caute extratereștri

ACTUALITATE
VIDEO: Oamenii de știință folosesc Luna ca pe o oglindă uriașă, ca să caute extratereștri

Astronomii au un nou truc în „vânarea” exoplanetelor locuibile și presupune utilizarea Lunii ca o oglindă gigantică.

Practic, oamenii de știință ai NASA și ESA au folosit Telescopul Spațial Hubble pentru a capta lumina care se reflecta pe Lună, după ce a călătorit prin atmosfera Pământului, relatează Space.com. Studiind acea reflectare a atmosferei noastre locuibile, oamenii de știință bănuiesc că ar putea căuta aceleași caracteristici chimice în exoplanetele îndepărtate, ceea ce indică posibilitatea vieții extraterestre.

Există planete pe care putem supraviețui?

În mod obișnuit, atunci când oamenii de știință folosesc termenul de exoplanetă „asemănătoare Pământului”, se referă la o planetă care este stâncoasă, aproximativ la aceeași dimensiune ca a noastră și la distanța potrivită de steaua gazdă, pentru a avea o temperatură propice locuirii acolo. Dar este mult mai greu de spus dacă aceste exoplanete au în realitate atmosferă.

„Unul dintre obiectivele majore ale NASA este identificarea planetelor care ar putea susține viața”, a spus omul de știință Hubble Allison Youngblood într-un comunicat de presă. „Dar cum am recunoaște o planetă locuibilă sau nelocuită dacă am vedea una?”, se întreabă el.

Acesta este motivul pentru care studiul lui Youngblood, publicat recent în The Astronomical Journal, este atât de important.

Acest studiu particular a măsurat cantitatea de ozon din atmosfera Pământului. Identificarea aceleiași semnături chimice emanate de o exoplanetă ar sugera că poate avea o atmosferă bogată în oxigen și cu blocare UV, la fel ca a noastră.

Ozonul ajută, de asemenea, la protejarea vieții pe Pământ, prin absorbția radiațiilor ultraviolete dăunătoare. Observațiile recente au marcat pentru prima dată că o eclipsă lunară a fost capturată la lungimi de undă ultraviolete de la un telescop spațial, au spus cercetătorii.

Puteți urmări mai jos cum este folosită luna pentru aceste cercetări: