Cum a ajuns Elon Musk să dezbată dacă sunt sau nu extratereștri în sistemul nostru solar

Cum a ajuns Elon Musk să dezbată dacă sunt sau nu extratereștri în sistemul nostru solar

„Nu pare a fi viață în acest sistem solar”, a scris miliardarul și CEO-ul SpaceX, Elon Musk, într-un tweet recent, răspunzând la e-mailurile unui tânăr australian de 13 ani.

Probabil el a vrut să spună viața în afara Pământului, unde existența este destul de bine stabilită. Dar a recunoscut că ar putea exista încă șansa ca aceasta să se ascundă în altă parte a sistemului nostru – chiar dacă are o asemănare mică cu tipul cu care suntem obișnuiți.

Miliardarul excentric l-a îndreptat și pe copil către Wikipedia pentru ecuația Drake. Pe scurt, ecuația încearcă să estimeze numărul civilizațiilor extraterestre din galaxia noastră. Formulată pentru prima dată de Frank Drake în 1961, ecuația necesită conectarea variabilelor, dintre care estimările variază foarte mult. Dar a devenit o foaie de parcurs a ceea ce mai trebuia să ne dăm seama înainte să putem spune odată pentru totdeauna dacă suntem singuri în galaxia noastră.

Mai aproape de casă, xenobiologii au câteva idei despre unde să căutăm viață în propriul nostru sistem. După cum subliniază Musk, lunile de gheață, cum ar fi luna lui Saturn, Enceladus sau luna lui Jupiter, Europa, ar putea fi capabile să adăpostească viață în oceanele subterane adânci, protejate de radiațiile spațiale și de alte condiții ostile de un strat gros de gheață.

Oamenii de știință au descoperit că condițiile din aceste oceane ar putea fi favorabile. De exemplu, cercetătorii au găsit urme de compuși organici în pene care izbucnesc de pe suprafața lui Enceladus, părând a fi elementele constitutive ale aminoacizilor, precursorii formelor de viață pe Pământ.

„Poate sub gheața Europei sau bacterii extremofile sub suprafața lui Marte”, a adăugat Musk

Alți cercetători au concluzionat că oceanele Europei, luna lui Jupiter, ar putea avea o compoziție chimică similară cu apa sărată a Pământului, făcându-l mai ospitalier decât am crezut inițial. Unii au ajuns chiar să afirme că viața pe Europa ar putea fi izbitor de inteligentă.

„Dacă există ceva pe Marte, este probabil să fie foarte mic – bacterii”, a declarat Monica Grady, cancelarul de la Universitatea Liverpool Hope din Marea Britanie, într-o declarație controversată din februarie. „Dar cred că avem șanse mai mari să avem forme de viață puțin mai mari pe Europa, probabil asemănătoare cu inteligența unei caracatițe”.

Vorbind despre Marte, seria de rover-uri ale NASA ne-a adus indicii tentante cu privire la ceea ce am putea găsi odată ce vom călători pe Planeta Roșie, un efort extrem de aproape de inima lui Musk.

Unii chiar cred că am găsit de mult timp viața pe Marte în timpul misiunilor Viking ale NASA la mijlocul anilor 70. La acea vreme, eșantionul de sol marțian al landerului Viking a eliminat dioxidul de carbon radioactiv atunci când a fost amestecat cu un reactiv, semn al existenței microorganismelor pentru fostul om de știință NASA Gilbert Levin.

Concluzia lui Levin s-a dovedit totuși controversată, omul de știință fiind obligat să-și auto-publice concluziile din cauza revistelor cele mai reputate care l-au îndepărtat. Cel mai recent, cercetătorii au fost surprinși să găsească fosfină în atmosfera lui Venus – un semn că viața microbiană s-ar putea ascunde în nori.

Dar este prea devreme pentru a spune ceva sigur. „Așa cum a spus Carl Sagan„ declarațiile extraordinare necesită dovezi extraordinare”, a spus astrobiologul Dirk Schulze-Makuch, astrobiolog al Universității de Stat din Washington, într-o declarație din martie.

Schulze-Makuch și echipa sa au identificat „tiofenele” în lecturile colectate de rover-ul Curiosity al NASA, compuși speciali găsiți în cărbune, țiței și trufe albe, înapoi pe Pământ – o descoperire în concordanță cu viața timpurie de pe Marte. „Cred că dovada va necesita într-adevăr să trimitem oameni acolo, iar un astronaut să privească printr-un microscop și să vadă un microb în mișcare”, a adăugat el.

Citește și: