Dezastrul care urmează este inevitabil în Europa. Românii nu sunt feriți de colapsul care va veni în economie
Uniunea Europeană trage semnalul de alarmă: ne confruntăm cu o creștere a falimentelor și a împrumuturilor neperformante. Asta se întâmplă pe fondul redresării economice care impune guvernelor europene retragerea schemelor de sprijin care permit multor firme să supraviețuiască astăzi impactului generat de criza COVID-19.
Conform unui document al Uniunii Europene, citat de Reuters, Comisia Europeană notează că executivele din zona euro au evitat până acum o creștere a insolvențelor, datorită celor aproximativ 2,3 trilioane de euro regăsite în măsurile naționale de sprijinire a lichidității.
Banii au fost mană cerească pentru companii. Dacă nu ar fi existat sprijinul, Comisia Europeană estimează că aproape un sfert dintre companiile din UE ar fi avut probleme de lichiditate până la sfârșitul anului 2020 după ce și-au epuizat rezervele de numerar din cauza ravagiilor economice provocate de pandemia COVID-19.
Situația companiilor este incertă și plină de riscuri
Deși au fost salvate de la colaps, firmele nu sunt pregătite să se mențină pe linia de plutire fără sprijin de la autoritățile guvernamentale. Iar retragerea acestui sprijin ar face ca iminentul să se producă, în cele din urmă și să asistăm la o explozie de insolvențe și intrării în faliment, spun experții Comisiei Europene.
Principalul argument pe care îl aduce Comisia în previziunile sale deloc optimiste este acela că aproape jumătate dintre firmele care ar fi avut probleme de lichiditate anul trecut, din cauza pandemiei, aveau deja un risc ridicat de neplată înainte de criză.
Mai mulți experți de la vârful Uniunii Europene se vor reuni luni în ședință pentru a discuta măsurile care se impun, pentru a evita colapsul mediului privat european. Toate mențiunile de mai sus sunt cuprinse de Comisia Europeană într-o notă care va ajunge, luni, pe masa oficialilor.
Semnalele pe care le dau liderii UE în acest moment sunt de continuare a sprijinului fiscal oferit companiilor.
“Există un acord conform căruia sprijinul fiscal trebuie menținut pentru moment, pentru o vreme”, a declarat un înalt oficial din zona euro implicat în pregătirea discuțiilor, care recunoaște, totuși, că forma de sprijin ar putea suporta anumite modificări.