Fără precedent: România dă lovitura în Europa. Vom sta la masă cu bogații lumii

Fără precedent: România dă lovitura în Europa. Vom sta la masă cu bogații lumii

Țara noastră are toate șansele să devină un reper economic de succes, până la finele deceniului, spune un expert titrat, care e convins că, în viitorul apropiat, România va înregistra rezultate notabile în plan economic.

Până la finalul deceniului, România are șansă să între în primele 10 economii ale UE din perspectiva PIB nominal.

Anunțul a fost făcut de un specialist în domeniu, motiv pentru care nu există niciun argument să nu îi dăm crezare. Este vorba despre Andrei Rădulescu, directorul de Analiză Macroeconomică de la Banca Transilvania.

Ce se întâmplă, mai exact?

Potrivit acestuia, investitorii străini dau semnale pozitive despre România, își orientează atenția către țară noastră că țintă atractivă pentru a-și aduce banii aici, iar anul 2021 a debutat bine din acest punct de vedere.

„Au fost publicate date de către Banca Reglementelor Internaționale care indică faptul că expunerea băncilor străine pe România s-a majorat cu 7% an/an, în medie, în perioada ianuarie- septembrie 2020, un aspect care confirmă încrederea străinilor în potențialul de dezvoltare pentru economia României. Acest potențial se va concretiza în cadrul ciclului economic post pandemie sau în cadrul acestui deceniu, în care România se confruntă cu o serie de oportunități, nu doar de provocări.”
Andrei Rădulescu

Rădulescu se refer în principal la șansa de a adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Este șansa României ca până la jumătatea acestui deceniu să între in clubul țărilor dezvoltate, aspect care va avea impact semnificativ inclusiv asupra bunăstării.

Acesta estimează că România are șansa că până la sfârșitul acestui deceniu să între în primele 10 economii ale Uniunii Europene din perspectiva PIB nominal. Un alt factor important care ne ajută să intrăm în clubul țărilor dezvoltate este rata de dobândă la titlurile de stat pe scadență 10 ani. Potrivit lui Rădulescu, aceasta a înregistrat recent cel mai scăzut nivel începând din februarie 2015.

Debutăm în noul an cu minime istorice la costul finanțării, iar aceste condiții sunt optime pentru investitori. Nu mai trebuie menționat, fiindcă toată lumea o știe: investițiile înseamnă, în cele din urmă, creșterea nivelului de trai.

Nu în ultimul rând, programele derulate de Uniunea Europeană, precum Next Generation, susține Rădulescu, vor susține o ameliorare semnificativă a climatului investițional, ceea ce aduce doar avantaje și perspective economice favorabile țării noastre.

Citește și:
Etichete: