Descoperirile care au schimbat lumea: 10 exploratori celebri, rămași în istorie

de: Iulia Kelt
31 12. 2021

Marii exploratori ai lumii au redefinit modul în care noi, astăzi, privim tot ceea ce ne înconjoară. Plini de curaj și sperând că există și alte lumi, în afara celor pe care le cunoșteau ei la acea vreme, aceștia au plecat, pe rând, în călătoria vieții lor, redesenând, astfel, harta lumii.

Ce-i drept, atunci când vine vorba despre unii dintre exploratori, există o sumedenie de controverse potrivit cărora ținuturile descoperite ar fi fost supuse, ulterior, din pricina lor, multor cotropiri, băștinașii fiind chinuiți și deposedați de bunurile și pământurile lor.

Marco Polo, unul dintre primii exploratori ai lumii

Comerciantul venețian a plecat, în anul 1271, către Persia, Mongolia, China și Afganistan, descoperind, astfel, celebrul drum al mătăsii, despre care învățăm acum la istorie.

Cristofor Columb, „tatăl Americilor”

Cu intenția de a naviga spre Indii, Cristofor Columb debarca, în 1492, în Bahamas, legând, în cele din urmă, relații comerciale între Europa și America. El este cunoscut ca fiind „tatăl” Americilor moderne, schimbând pentru totdeauna modul de viață al indigenilor.

Amerigo Vespucci, omul care a dat numele „Americilor”

Cu toate că, în toate cărțile de istorie, Cristofor Columb este cunoscut ca fiind primul mare explorator al Americii de Nord și de Sud, adevăratul descoperitor al acestora este Amerigo Vespucci. El a descoperit noul continent din greșeală, în încercarea de a ajunge în Asia. Și cum și-a dat seama destul de rapid că nu se afla în Asia, noul teritoriu i-a preluat numele.

Ferdinand Magellan, primul călător în jurul lumii

În zilele noastre, călătoriile în jurul lumii nu mai intră în categoria „ieșit din comun”. Alta era situația în 1521, anul în care Magellan își propunea acest obiectiv. Din păcate, nu a apucat să termine misiunea, întrucât a fost ucis într-o bătălie, pe Insula Mactan. Chiar și așa, echipajul său a reușit să ajungă înapoi la destinație, în onoarea sa, în cadrul primei călătorie oficială în jurul lumii.